Egyszerű és gyors vegán zöldségleves
Tartalomjegyzék
ToggleKi ne vágyna egy borongós hűvös napon egy könnyű, ám annál íz,- és tápanyagban gazdag levesre? Az elkészítésére azonban már biztos kevesebben lelkesednek. Szerencsére jóval kevesebbet kell bibelődni egy vegán zöldséglevessel, mint azt gondolnánk! A legnehezebb része az aprítás, úgyhogy bátran belecsaphat bárki.
Mi a legjobb a zöldséglevesben?
Az, hogy igazából bárhogy és bármiből elkészítheted. Tökéletes választás a fenntarthatóság zászlajára kitűzött hűtő és/vagy fagyasztó kisöprés is. Mit jelentsen ez? Nézz körbe a hütőd vagy a fagyasztód mélyén, és a gyüjts be minden zöldséget, amit már jó ideje csak ide-oda tologatsz. Nem baj, ha már kevésbé szép, kicsit megfonnyadt, vagy már kicsit hibás.
Emellett a vegán zöldségleves tápanyagban gazdag, miközben kalória tartalma alacsony. A tévhittel ellentétben, a zöldségekben található tápanyagok – ásványi anyagok és a vitamonk – jelentős része nem megy kárba a főzés során. Sőt, olyan tápanyagok is felszabadulnak a zöldségből és válnak emészthetőbbé, amelyet nyers formában nem, vagy csak kismértékben tudunk hasznosítani. Például a sárgarépában található béta-karotin.
Vegán zöldségleves recept alap
Ahogy korábban is említettem, itt nincs semmi kőbe vésve. Azonban a soron következő zöldségekkel nem lőhetsz mellé.
Hozzávalók 5-6 adaghoz
- 3-4 darab közepes sárgarépa
- 1-2 fehérrépa
- 1-2 szem burgonya (“B” sárga, főznivaló)
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 1 közepes vöröshagyma
- Egy közepes zeller fele vagy egy kisebb egész
- Egy fél karalábé
- Fél brokkoli (fagyasztott is teljesen jó)
- Fél karfiol (fagyasztott is teljesen jó)
- 450 gramm zöldborsó (ha van friss, az isteni)
- 1-2 babérlevél
- Egy teáskanálnyi majoranna
- Lestyán (opcionális)
- Petrezselyem (friss, de a szárított is megteszi)
- Nátrium-glutamát mentes leveskocka (opcionális)
- Só & bors
- 1,5 liter víz
- Olaj
Zöldségleves elkészítése
Első lépés
Hámozzuk meg a zöldségeket, majd aprítsuk fel a hagymát amennyire csak lehet. Az apróra vágott hagymát pirítsuk meg olajon. Ha már az olajon pirul a hagyma, belekezdhetünk a zöldségek aprításába a burgonyát leszámítva.
Második lépés
Mire végzünk az aprítással, pont eléggé megpirult a hagyma, úgyhogy mehetnek mellé a felaprított zöldségek, illetve reszeljük, vagy nyomjuk bele a megtisztított fokhagyma gerezdeket. A burgonyát is vágjuk fel, és a kockákat áztassuk be sós vízbe. Így a krumpli keményítőtartalmának a jórésze kioldik, amitől jobb ízű lesz a leves.
Harmadik lépés
3-4 perc elteltével öntsük fel a zöldségeket másfél-két liter vízzel, tegyünk hozzá sót, borsot és babérlevelet. Ha esetleg hiányzik egy-két leveszöldségünk, mert nem mindig van otthon, akkor egy leveskockával feldobhatjuk. Fedjük le egy 15-20 percig. Ha nem fagyasztott brokkolit/karfiolt használunk, akkor eljött az ideje, hogy rózsáira szedjük.
Negyedik lépés
Mossuk meg a félretett burgonyát majd tegyük bele a friss brokkolival és karfiollal egyetemben. (Ha fagyasztottat használunk az utóbbiból, akkor egy 5-10 percet várjunk.) Miután beletettük a burgonyát, mehet bele petrezselyem, a majoranna és a lestyán, ha van.
Ötödik lépés
Negyed óra múlva tegyük bele a zöldborsót is. Szükség esetén tegyünk még sót a levesbe. Újraforrástól számítva még 5-6 percig főzzük a levest, majd vegyük a tűzről.