vegán chilis bab
Vegán főételek,  Vegán receptek

Vegán Chilis bab – A hagyományok útján

Miért szeretjük annyira a chilis babot? Egyszerű, laktató és nem utolsó sorban, finom. A népszerűséggel jár az, hogy az idők során végtelen plusz verzióban, történettel és módósítással találkozhattunk vele. A soron következő kis alkotás is egyike ezeknek a verzióknak. Vegán chilis bab, ami megpróbál a lehető legautentikusabb lenne, annak ellenére, hogy pont a névadó alapanyag pont hiányzik.

Honnan ered a chilis bab?

Ezt tűpontosan nehéz lenne megmondani, valószínűleg a napjainkban Új-Mexikó államhoz tartozó területről a 19. századból. Bár spanyol neve van – chili con carne, azaz csili hússal -, a mexikói konyha tagadja bárminemű kapcsolatát az étellel. Feltehetőleg a cowboyok “pörköltje” volt a vadnyugaton. de számos legenda is kapcsolódik a mára tradicionális vált chilis babhoz.

Egy történet szerint, a 17. században Agredai Mária nővér Spanyolországból hipnotikus transz segítségével megjelent 50 Jumano indián előtt, és átadata Isten szavait. Cserébe pedig megkapta a chilis bab receptjét, ami chili paprikából, vadhúsból, hagymából és paradicsomból állt.

Spanyol legenda

Eleinte – 19. század közepén – nem állt másból a chilis bab, mint csak kockázott húsból, sóból, borsból és rengeteg chiliből. A legendák szerint utóbbira azért volt szükség, hogy elnyomja a rossz minőségű hús ízét a csípősség. Az évek során pedig egyre több minden került a recepthez, 1920 környékén a bab, és 20 évre rá a paradicsom. Bár a sok texasi élesen elutasított – napjainkban is – minden újítást.

Az étel nagyon gyorsan nagyon népszerű lett egyszerűsége és olcsósága miatt. 1970-ben Texas nemzeti ételének kiáltották ki, és az Egyesült Államokban február negyed csütörtökjét a Chilis bab napjának kiálltották ki.

Vegán chilis bab recept

Vissza, amiért itt is vagyunk. Egy tál forró, ízletes és persze csípős chilis babért. Gyermekkoromban én is nagyon gyorsan megszerettem texasi ételt, vagyis annak “magyarosított” verzióját. Darált hús, chili, paradicsom, bab és szuperédes kukorica, nagyjából ennyi lehetett. Aztán amikor elkezdtem szárny próbálkozásaimat a konyhában számtalan receptet bújtam át mire kiforrt a jelenlegi változata.

vega chilis bab

Alapanyagok (5 főre)

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Hús nélküli chili sin carne elkészítése

  1. Alapok

Aprítsuk fel a hagymát, és jó alaposan pirítsuk meg egy minimális olajon. Ha már kezd színe lenne a hagymának, akkor mehet bele a beáztatott bab (ha konverzból csináljuk, akkor az még bőven ráér), illetve a két darabolt paradicsom és a barna sör, hogy ellepje a hüvelyest. Tegyünk hozzá 2-3 babérlevelet, sót, borsot, 2 teáskanál római köményt és az apróra vágott fokhagymát, valamint koriandert.

Ha szárazbabból csináljuk , akkor 40-50 percig hagyjuk főzni, hogy megpuhuljon a bab. Ha konzervet használunk a vegán chilis babhoz, akkor pedig 15-20 percet hagyjuk szétfőnni a paradicsomot.

  1. “Nem hús”

Morzsoljuk össze jó alaposan a tofut (de hagyhatjuk nagyobb darabokban is, az autentikus chilis bab sem darált húsból készül) egy tálba, és adjuk hozzá fortyogó paradicsomos szószhoz, ha már kezd megpuhulni a bab (ha száraz babból készül).

  1. Fűszerek

Ha benne van a tofu, akkor mehet bele egy kávéskanál fahéj, még egy kávéskanál római kömény, 2-3 kávéskanál pirospaprika (ha van lehet füstölt is. és egy evőkanál nádcukor, illetve cayenne bors és chili ízlés szerint. 15-20 percig hagyjuk főni. 

  1. Az extrák

Ha már jó puha a bab, mehetnek bele az extra ízek, amitől igazán egyedi lesz a vegán chilis babunk. Jöhetnek a zöldfűszerek, mindegyikből 1-1,5 teáskanálnyi. Főzzünk egy jó sötét pörkölésű kávé babból készült espressot, majd tegyük hozzá a chili sin carne-hoz 2-3 kocka magas kakaótartalmú étcsokoládé kíséretében. Egy 5 percig hagyjuk forrásba a a hús nélküli chilis babot, és ízlelgessük hogy belőjük a kívánt csípősséget, és só tartalmat.

Mi legyen a köret, vagy legyen-e egyáltalán?

A köretkérdéskörröl kicsit lejebb elmélkedünk. Ha nagyon fancyk akarunk lenni, tálalhatjuk vegfölel vegán chilis babot, növényi sajt forgáccsal (vagy csak egy kis sörélesztő pehellyel), koriander vagy petrezselyem levéllel.

vegán chilis bab bulgurral
Bulgurral vegyítve igazán laktató a dolgos hétköznapokban

Köret vs nemköret

Tapasztalataim szerint, idehaza nem nagyon szokás köretet csinálni a chilis babhoz, mivel “eléglaktató”-nak van titulálva. Maximum kenyeret szoktak hozzá szelni. Azonban ahhoz, hogy teljes értékű legyen az étel, dukál a rengeteg fehérjéhez valamilyen köret szénhidrát gyanánt. Nade milyen köret illik egy jó vegán chilis babhoz?

Teljes kiőrlésű kenyér

Egyáltalán nem elvetendő dolog, csak éppen a hófehér búzafinomlisztből készült kenyeret érdemes valamelyik egészségtudatosabb alternatívára cserélni, ha vega chilis babról van szó.

Bulgur & Rizs

Két tökéletesen bevált köret, ami bombabiztosan illik szinte mindenhez. A vegán chili sin carne sem kivétel ez alól.

Tortilla

A boltban kapható tortilla lapok – teljes kiörlésű ide vagy oda – nem tartoznak a legegészségesebb dolgok közé, de azért időnként belefér, és akkor miért ne kombinálnánk egy tökéletes vegán chilis babbal? Persze otthon is készíthetünk házit, az viszont sajnos nem kis macerával jár.

Tortilla chips

Egy kicsit hedonista, de egy jó fűszeres tortilla chipsel igazán tökéletes párost alkot a chilis bab. Sajnos a boltban kapható tortilla chipsek döntő többsége bőven olajos.

vegán chilis bab bográcsban
Bogrács kompatibilis!

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!