Tudástár
- All
- Tudományos
Bevallom derekasan, hogy bár sokan lenézik a margarint és én is egészségtudatosnak tartom magam – legalábbis e tekintetben átlag felettinek -, mégis a margarin elő-előkerül otthon és nemcsak sütési céllal. Egy friss, kovászos kenyérrel és egy csipet sóval tökéletes párost tud alkotni. Emiatt gyakran folytatunk eszmecserét feleségemmel, miszerint – lassan egy évtizedes vegán múlttal is -, a margarinnál a vaj is egészségesebb lenne. Én pedig rendszerint a margarin…
Immáron – szerencsére – sokadik éve, november 1.-jén elérkezik a Vegánság világnapja. Jómagam 8 éve ismerkedtem meg a vegánsággal közelebbről, előtte csak felszínesen, a rossz mémek által ismertem az életmódot. Bevallom derekasan, nem igazán érdekelt, sőt kifejezetten az az ember voltam, aki a húst hússal, illetve a nem azért másztunk fel a tápláléklánc csúcsára, hogy füvet legeljünk jeligékkel teljesen tudtam azonosulni Az esemény 1994-ben indult, amikor a Vegán…
Fehér cukor, azaz a kristálycukor az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb “főgonosza”. A csapból is az folyik, hogy a fehér cukor így rossz, a kristálycukor úgy rossz. A trendet meglovagolva pedig lépten nyomon előkerültek a különböző alternatívák, amelyeket a fehér cukor helyett kínálják egészséges megoldásként. Viszont tények nem sűrűn kerülnek elő, hogy miért is lenne jobb mondjuk a nádcukor, a barna cukor mint a kristálycukor. Ilyen olyan forrásból már…
Sajnos szinte nap, mint nap találkozhatunk vegánként különböző téves feltételezéssel a vegánsággal kapcsolatban. A legtöbbször a feltételezés teljesen alaptalan, csupán badar viccekből és előítéletekből táplálkoznak. Vannak olyanok, amelyek szándékos csusztatásból eredeztethetőek, és vannak olyanok is, amelyek fél igazságokból táplálkoznak. Van köztük olyan, amik teljesen ártalmatlan – mint például tök unalmas a vegán étrend -, mivel igazából legyinthetsz rá, hiszen tudjuk jól, hogy nem így van. Viszont vannak olyanok…
Könnyűnek tűnhet megállapítani, hogy egy termék vegán, vagy sem. Vannak olyan élelmiszerek, amikről kapásból meg tudjuk állapítani, hogy vegánok, és vannak olyanok, amelyeket ránézésre kitudjuk zárni. A többinél pedig jöhet az összetevők listájának a bogarászása. Azonban vannak olyan élelmiszerek is, amelyekről nem gondolnánk, hogy nem vegánok, ezért rutinból betesszük a kosárba. Továbbá a rutinos és figyelmes vegánok is át tudnak siklani a sokszor végeláthatatlan összetevők listáján egy-két nem…