Vegán gulyásleves, vagyis a nagyon hamis gulyás
Tartalomjegyzék
ToggleHa bárkit megkérdezünk hazánkon kívül vagy belül, hogy mi jut eszébe a magyar gasztronómiáról, akkor majdnem biztos, hogy a gulyást fogja rá vágni. Kétségtelen, hogy a hagyományos parasztiétel az egyik legelterjedtebb magyar konyhai remek. Sajnos viszont alapjáraton messze van a húsmenteségtől. Szerencsére van egy változata – a hamis gulyásleves -, ami kímélőbb, azaz nem – de inkább csak kevesebb – húst tartalmaz. Azaz, hiába hamis a gulyás, attól még nem feltétlenül lesz vegán gulyásleves belőle.
Akkor mitől hamis a gulyásleves? Pofon egyszerű, nincs benne hús! Na igen, de sajnos megosztó a vélemény a köztudatban arról, hogy mit jelent az, hogy nincs benne hús. Attól még, hogy nincs benne hús, sokszor úgy kezdődik egy hamis gulyás recept, hogy szalonnán vagy zsíron pirítsuk meg a hagymát. Egy átlag személyre húsmentesnek tűnhet, azonban messze van a vegán gulyáslevestől valljuk be. A tényt erősíti az is, hogy valószínűleg már mindenki hallotta a kérdést a hús leves felett, hogy “még a levét sem?”.
Egy szó mint száz, a hamis gulyás nem valószínű, hogy vegán is. De ez nem azt jelenti, hogy ne lenne egyszerű elkészíteni egy vegán gulyáslevest. A paraszti étel ízvilágát nem a hús és a zsír adja elsősorban, de persze nyilván nem lesz ugyanolyan nélküle. Viszont nem is kell. Szóval a gulyás lényege a sok pirospaprika, a kömény, a hagyma, fokhagyma, babérlevél és a leveszöldségek.
Honnan ered a gulyásleves?
Mielőtt belekezdenénk a receptbe, érdemes egy kis kitekintést tenni az étel eredetére, hiszen mégiscsak az egyik legismertebb és legnagyobb becsben tartott magyar recept. A gulyásleves eredete térben az Alföldöz köthető, időben pedig a 17. századhoz. Egyik sem meglepő, hiszen egy klasszikus pásztor ételről van szó, aminek az alapja a fűszerpaprika, ami bár a nemzeti fűszerünk lett, azonban csak a 17-18. században vált elterjedté Magyarországon.
Az alföldi pásztoroknak legtöbbször csak egy nagy bográcsuk volt, amiben nyílt tűzön főzték meg az ételüket, mivel az év legnagyobb részében a nyájjal együtt vándoroltak a szabad ég alatt. A marhahús adott volt, ami mellé jött a szalonna, a füszerk – jellemzően bors és kömény -, illetve a hagyma. Egészen a 18. századig ebben a formában volt az akkor még nem gulyásként hívott étel. A pirospaprika gyorsan gyökeret vert a paraszti gasztronómiában. Ekkor terjedt el a gulyás elnevezés, ami alatt az összes pirospaprikás ételt értették.
A gulyás mai formájáról 1792-ből maradt fenn az első írásos recept. Majd innen gyorsan nagyon népszerűvé vált Európa szerte a Habsburg birodalomban szolgáló magyar katonák révén. De nemcsak katona ételként vált ismertté, hanem 1804-ben már úri ételként is felszolgálták előkelő családok asztalán.
Hogyan lett a nemzeti ételünk?
A habsburg idők alatt több uralkodó is próbálta a német kultúrát elterjeszteni Magyarországon. II. József reformtörekvéseire válaszul a magyar nép kulturális ellenállásba kezdett, hogy megőrizze identitását. Ennek szellemében a magyar urak egy magyaros ételt szerettek volna találni, ami kifejezi a hazánk identitását. A választás az alföldi gulyásra esett. Az elkövetkező évtizedekben elképesztő gyorsasággal terjedt, míg nem az 1860-as évekre szinte minden étterem választékára felkerült.
Vegán gulyásleves recept
Igazán magyaros ételről van szó, azaz sajnos bővelkedik húsban és zsírban a gulyás. De nincs ok az aggodalomra, nagyon hasonlóan ízvilágú vegán levest el lehet készíteni, mivel itt a hús nem olyan hangsúlyos, mint például egy húslevesben vagy contlevesben.
Nem minden hamis gulyás vegán, de minden vegán gulyásleves hamis
Mitől hamis a gulyásleves? Attól, hogy nincs benne hús. Azonban ettől függetlenül az esetek túlnyomó részében zsírón sült hagymával kezdik a hamis gulyásleves elkészítését. Úgyhogy a vegán gulyásleveshez kicsit több kell annál, mintsem kihagyjuk belőle a húst. Sőt, igazából hamisnak sem kell lennie, hiszen számtalan növényi húshelyettesítő van: a tofu és a szejtán például minden téren megfelelnek a kritériumoknak.
Hozzávalók
- 3-4 közepes sárgarépa
- 1-2 fehérrépa
- 3 közepes burgonya
- kisebb zeller
- 1 közepes paradicsom
- 1 közepes étkezési paprika
- 2 közepes vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 3 babérlevél
- fűszerpaprika (füstölt és sima vegyesen akár)
- köménymag (őrölt)
- petrezselyemzöld
- bors
- só
- olaj (én napraforgót ajánlom, az olíva például adhat neki egy plusz ízt, ami ide pont nem illik)
Csipetkéről se feledkezzünk meg!
- 250 gramm liszt (graham, teljes kiőrlésű, sima, tönköly bármilyen kombináció mehet)
- só
- egy evőkanál olaj
- langyos víz (kb 1 deci)
Vegán hamis gulyásleves elkészítése
- Hevítsünk olajat, majd az apróra vágott hagymát piritsu üvegesre rajta. Ezzel párhuzamosan aprítsuk fel a paprikát és a paradicsomot, illetve hámozzuk meg a fokhagymát. A többi zöldség előkészítésének is lássunk neki.
- Ha szép színe lett a vöröshagymának, akkor a tűzről levéve tegyünk hozzá másfél-kettő evőkanál fűszerpaprikát. Keverjük jó alaposan össze. Tegyük vissza a tűzre és öntsük fel egy deci vízzel, illetve mehet bele só, bors, egy púpozott teáskanál őrölt kömény, a babérlevél és lereszelve a fokhagyma.
- Ha a ráöntött víz elpárolgott, mehet bele a paprika és a paradicsom. Ha összesett a páros, akkor mehet bele a többi zöldség is, kivétel a burgonya.
- Körülbelül 40-45 perc elteltével mehet bele a kockára vágott burgonya is és egy csokor petrezselyem.
- Bár a hagyományos gulyásleves receptben nincs, azonban készíthetünk hozzá rántást, amivel sűrűbb, ízgazdagabb és laktatóbb lesz a leves. Hús úgysincs benne, tehát a vegán gulyásleves úgyse lenne “hagyományos” szóval szabad a gazda.
Hamis csipetke a hamis gulyáshoz
Én személy szerint mindig külön csinálom a csipetkét, nem pedig közvetlenül a levesbe főzöm bele. Tojás nélkül se nagy ördöngösség.
- Egy keverőtálba tegyük bele a lisztet és sót. Tehetünk bele egy kis szódabikarbónát is, hogy könnyebb legyen a tészta. Keverjük össze a száraz összetevőket.
- Készítsünk ki másfél-2 deci langyos vizet és csepegtessünk bele pár csepp citromlevet.
- A száraz összetevőkre tegyünk egy evőkanál olajat, majd szépen lassan adagoljunk hozzá 1 deci liter vizet. Valószínűleg több nem is kell.
- Gyűrjük össze a tésztát. 5-10 perc pihentetés után nyújtsuk ki és formázzunk belőle csipetkéket.
- Forrásba lévő vízbe 8-10 perc alatt főzzük készre.
Ha nem hamis vegán gulyáslevest szeretnél
Könnyedén potolhatod a húst a vegán gulyásodban néhány egyszerű alapanyaggal:
- Füstölt tofu (Lidl-ben kapható) tökéletesen illik bele. Egy kicsit érdemes előtte meg pirítani serpenyőben. Legvégén tegyük hozzá.
- Szejtán texturában és formában is jobban hasonlít a húshoz. Csak nincs mindig kéznél. Receptet itt találsz hozzá, de készen is kapható. A végén érdemes hozzátenni, hogy ne dagadjon meg.
- Bármilyen erre a célra készült húshelyettesítő. A vége felé tegyük hozzá, hogy ne főjön ki az íze.