Vegán brokkoli krémleves
Tartalomjegyzék
ToggleA vegán brokkoli krémleves egyszerre egészséges, ízletes és könnyen elkészíthető, annélkül, hogy a receptet kellene bújni. A krémleves fő összetevője a brokkoli, ami az egyik legértékesebb zöldségünk, ami a vitamin és ásványi anyag tartalmát illeti. Többek között gazdag C,- K,- A,- E,- és különböző B-vitaminokban. Emellett kalciumban, magnéziumban, káliumban és vasban sem szűkölködik a vadkáposzta féle, így a vegán brokkoli krémleves sem. A többi értékes zöldségről pedig még szót sem ejtettünk.
Természetesen a konyhában nemcsak a tápanyagtartalom az egyetlen szempont. A vegán brokkoli krémlevesnek tökéletes textúrája, könnyű és krémes íze van, ami igazán egyedivé teszi a többi zöldséges krémleves között. A ma már mindenhol kapható növényi tejszínek segítségével ugyanolyan krémes állagot érhetünk el, mint a hagyományossal. A különbség csak annyi lesz, hogy ez a brokkoli krémleves vegán lesz.
Az egészség és az íz mellett van még egy nagyon fontos jó tulajdonsága a brokkoli krémlevesnek. A leves elkészítése végtelenül egyszerű, viszonylag gyorsan megvan és – szinte – elronthatatlan. A vegán brokkoli krémleves hozzávalóit szabadon variálhatjuk ízlés szerint és, ha valami kimarad belőle, az sem baj. Persze kivétel ez alól a brokkoli.
Vegán brokkoli krémleves recept
A brokkoli krémleves vegán verziója szinte semmiben sem különbözik a hagyományosnak tekinthető receptől. Nem kell a brokkoli krémlevest tejszín nélkül készíteni, hiszen van már növényi tejszín. A többi hozzávaló pedig alapból növényi eredetű. Reszelt sajttal szokás még feldobni a levest, amit szintén nem kell nélkülözni a vegán brokkoli krémlevesnél sem. Egyrészt van növényi sajt is – bár azt én nem igen preferálom, mivel legtöbbször egészségtelenebb, mint a rendes -, másrészt pedig a sörélesztő pehely, ami szuper egészséges, csodákra képes, ha sajtos ízvilágot szeretnénk varázsolni vegánul.
Hozzávalók
- 1 közepes brokkoli (kb. fél kiló)
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 közepes, vagy két kisebb burgonya
- 1 nagyobb sárgarépa
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 liter zöldségalaplé vagy víz
- 200 ml növényi tejszín (rizs, zab bármelyik megteszi)
- Egy pici frissen facsart citromlé (opcionális)
- 1 teáskanál almaecet (opcionális)
- 3 evőkanál sörélesztő pehely vagy növényi sajt + tálaláshoz (opcionális)
- olaj
- só
- bors
- (opcionális extra) Pirítani való kenyér, olívaolaj, fokhagyma por, zöldfűszerek
Vegán brokkoli krémleves elkészítése
Lássunk is neki!
- Kezdjünk bele az apróra vágott vöröshagyma pirításába egy kis sóval. Miközben készül a hagyma, alaposan aprítsuk fel a sárgarépát, hogy biztosan megpuhuljon. Kockázzuk fel a burgonyát és tegyük félre sós vízbe, hogy veszítsen keményítő tartalmából.
- Ha szép színe lett a hagymának, mehet mellé az apróra vágott sárgarépa, és kevergessük 5-8 percig. Tisztítsuk meg a fokhagymát és szedjük szét, majd mossuk meg a brokkolit. A brokkoli vastag szárát se dobjuk ki. Vágjuk le a sötétzöld, kemény kérgét és aprítsuk fel a fehér részét. Én sokáig rutinból kidobtam.
- Ha a sárgarépa is szép színt kapott, akkor mehet hozzá a lemosott és lecsepegtetett burgonya, a brokkoli szára (amit az előző pontban írtam) és az aprított, vagy reszelt fokhagyma. Kevergessük 5-8 percig ezt is.
- Ha megvagyunk vele, akkor mehet hozzá az apró rózsákra szedett brokkoli. Mehet hozzá só és a bors, majd a zöldségalaplé vagy víz. Ha nincs alaplé, akkor egy zöldségleves kockával, vagy vegetával lehet csalni. Van már bőven pálmaolaj és ízfokozó mentes. Hagyjuk 20-25 percig fedő alatt főni a zöldségeket.
- Ha megpuhultak a zöldségek, vegyük le a tűzről és hagyjuk egy kicsit hűlni. Botmixer segítségével dolgozzuk el simára a levest. Majd adjuk hozzá a növényi tejszínt, a citromlevet vagy almaecetet (mindkettő már sok lenne) és a sörélesztő pelyhet.
- Kisebb fokozaton, óvatosan dolgozzuk bele a botmixerrel. Majd tegyük vissza alacsony fokon a tűzhelyre a vegán brokkoli krémlevest, hogy össze melegedjen. Viszont ne hagyjuk újra felforrni.
A vegán brokkoli krémlevest tálalhatjuk sörélesztőpehellyel (vagy növényi sajttal) és/vagy pirítóssal.
Extra kenyérkocka
A hagyományos pirítóst fel lehet egy kicsit dobni:
- Pirítsunk kenyeret, majd kockázzuk fel
- Egy serpenyőbe hevítsünk olivaolajat, majd tegyünk hozzá fokhagymaport, kis sót, borsot és zöldfűszereket (oregánó, bazsalikom, kakukkfű) ízlés szerint. Keverjük el a fűszereket az olajba.
- Tegyük hozzá a pirítós kockákat és süssük készre kb 7-8 perc alatt gyakori kevergetés mellett.