shiitake gomba leves
Vegán levesek,  Egyszerű vegán receptek,  Vegán receptek

Ázsiai jellegű shiitake gomba leves pak choival és mei tésztával

A shiitake gomba az egyik nagy kedvencem, csak sajnos igen ritkán lehet hozzájutni, főleg szép és friss állapotában. Ha viszont a bolygók együttállásának köszönhetően pont sikerül beszerezni szép mennyiségben shiitake gombát, akkor jön a nagy morfondirozás, hogy mi legyen vele. Olyan nagy mennyiségben, hogy önállóan megállja a helyét nem igen veszek, mivel sajnos az ára nem mondható alacsonynak.

A cudar késő őszi idő pont kedvezett az inspirálodásnak: egy igazán gazdag és lélekmelengető leves lett a célkitűzés. Shiitake gomba leves révén ázsiai ízvilágban gondolkodtam, így az alap a szójaszósz (sajnos miso pastám nincs, még), a gyömbér és a szezámmagolaj lett. Ehhez jött színes extrának a pak choi, és a pontot az i-re a mei tészta tette. Már régóta porosodott a szekrényben egy jó kis teljeskiörlésű mei tészta arra várva, hogy valami olyan étel készüljön, amihez illik. Hát eljött az ideje a shiitake gomba levesben!

vegán shiitake gomba leves

Shiitake gomba leves

Nem bonyolult a recept és körülbelül 1 órát kell rászánni mindennel – kivétel mosogatás – együtt.

Hozzávalók

    • 300 gramm shiitake gomba,
    • 2 közepes sárgarépa,
    • 1 ujjnyi friss gyömbér (4-5 gramm),
    • 3-4 gerezd fokhagyma,
    • 1 db közepes vöröshagyma,
    • 1,5 liter zöldségleves alaplé (vagy egy leveskockával csalhatunk),
  • 2 evőkanál miso paszta (vagy szójaszósz, vagy vegán worcester szósz),
    • 2 evőkanál szójaszósz (akkor is, ha miso paszta helyett is szójaszószt használunk),
    • 1 pak choi (bordáskel),
    • 1 csomag (250 gramm) mei tészta
    • 1 csomag (180 gramm) marinált tofu
  • 1 teáskanál rizsecet (opcionális),
  • 1 db zöldhagyma (opcionális),
  • chili (opcionális)
  • metélőhagyma,
  • só,
  • bors,
  • szezámmagolaj (másfajta is megteszi)

Elkészítése

  1. Szezámmag olajon pirítsuk addig a reszelt gyömbért és fokhagymát, míg illatozik (Kb. 2-3 perc).
  2. Tegyük hozzá az apróra vágott vöröshagymát, 1-2 perc mulva a sárgarépát is. Gyakori kevergetés mellett pirítsuk le őket 4-5 percig.
  3. Tegyük hozzá az aprított shiitake gombát, újabb 4-5 perces sütögetés jön.
  4. Locsoljuk meg szójaszósszal és miso pasztával  – ha van – a zöldségeket és a gombát, majd forgassuk át alaposan.
  5. Öntsük fel másfél liter zöldség alaplével, vagy vízzel és leveskockával. Tegyük hozzá a chilit és borsot ízlés szerint.
  6. Közepesen lángon főzzük 15-20 percig. Addig aprítsuk fel a pak choi-t és kockázzuk fel a tofut.
  7. Ha megpuhult a sárgarépa, akkor tegyük hozzá zöldhagymát, a bordáskelt és arizsecetet, ha van. 2-3 perc mulva mehet bele a tofu és a metélőhagyma.
  8. Újabb pár percet követően tegyük hozzá a mei tésztát és főzzük készre kb. 5 perc alatt.

Ha készen vagyunk tálalhatjuk is a pak choi-os shiitake levest egy kis szezámmaggal megszórva.

Megjegyzések

  • A sózással óvatosan, a legtöbb szójaszósz önmagában elég sós.
  • Tehetünk hozzá más zöldségeket is, ha még színesebbé szeretnénk varázsolni, például édes pirospaprikát.
  • Más gombával is remekül szuperál, de inkább a kisebb, de intenzívebb ízű fajtákat ajánlom, mint például a shimeji gomba.
  • A shiitake leveshez más tészta is remekül illik, nemcsak az ázsiai jellegűek.
  • A shiitake gomba nemcsak hihetetlenül ízletes, hanem szuper egészséges is. Erről részletesen a linkre kattintva olvashatsz.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!