medvehagyma krémleves recept
Vegán levesek,  Egyszerű vegán receptek,  Vegán receptek

Medvehagyma krémleves

A medvehagyma krémleves egy igazán különleges, és ízgazdag étel, ami tökéletes nyitánya a tavasznak. A medvehagyma az első melengető tavaszi napsugarakkal együtt már kora márciusban megjelenik az erdőkben. Hazánkban a Mecsekben, a Bakonyban biztosan, de sok más hűvös, ártéri erdőben – például a Szigetköz környékén –  medvehagyma mezőkre lelhetünk.

A vadfokhagyma levelei szélesek, szív alakúak és élénk zöld színben tündökölnek. A legfontosabb tulajdonsága, és egyben ismertető jegye, hogy levelei páratlan illatot árasztanak magukból, ami a fokhagymához hasonlítható. Azonban medvehagyma illata, és ize sokkal frissebbnek és lágyabbnak érződik, mint a hagyományos fokhagymáé. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmas ételek ízesítésére, pékáruk feldobására, de akár főszereplőt is játszhatnak egy-egy receptben.

Ráadásul nem csak az íze miatt érdemes a medvehagymát becsempészni konyhánbkan. A vadfokagyma rendkívül gazdag C-vitaminban és ásványi anyagokban, például káliumban és kalciumban. Ezenkívül antioxidáns tartalma se elhanyagolható, ami hozzájárulhat immunrendszerünk egészséges működéséhez. Nem csoda, hogy régen kiemelt helyen szerepelt a népi gyógyászatban.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Medvehagyma krémleves recept

A medvehagyma krémleves elkészítése egyszerű, és nagyon gyors. Csak arra figyeljünk, hogy ne legyen túl sok medvehagyma levesbe, mivel nagy mennyiségben elég erőteljes íze tud lenni.

Hozzávalók

    • 200 g friss, vagy fagyasztott medvehagyma
    • 2 közepes burgonya
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 evőkanál növényi olaj
    • 1 liter zöldség alaplé (víz és leveskockával csalhatunk. Manapság már elég sok normális alternatíva van pálmaolaj és ízfokozó nélkül)
    • 200 ml növényi tejszín
    • Só és fekete bors ízlés szerint
  • Friss petrezselyem vagy medvehagyma a tálaláshoz
  • Levesbetét, feltét

Medvehagyma krémleves elkészítése

Előkészületek: Mossuk meg alaposan a medvehagymát, vágjuk le a hosszú szárát, illetve a fonnyadt részeket. A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel és áztassuk be sós, hideg vízbe legalább 10 percre.

  1. Egy nagyobb edényben pirítsuk üvegesre az apróra vágott hagymát.
  2. Adjuk hozzá a felkockázott burgonyát és kevergessük 3-4 percig.
  3. Tegyük hozzá az előkészített medvehagymát, majd öntsük fel az alaplével. Főzzük lassú tűzön, amíg a burgonya meg nem puhul, kb. 15-20 percig.
  4. Ha a burgonya megpuhult, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit kihűlni. Ezután turmixoljuk simára a levest botmixerrel.
  5. Tegyük vissza a levest a tűzre, és adjuk hozzá a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg.
  6. Melegítsük fel a levest újra, de ne vigyázzunk rá, hogy ne forraljuk fel.
  7. Tálaláskor hintjük meg apróra vágott friss petrezselyemmel vagy medvehagymával. De pirithatunk mellé levesbetétnek vörös, lilahagymát, padlizsánt, gombát vagy más zöldséget.

A medvehagyma krémleves ízletes és tápláló étel, amit egy medvehagyma vadászattal egybekötött turázást követően könnyedén elkészíthetsz.



medvehagyma krémleves pirított vöröshagymával

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!