Medvehagyma krémleves
Tartalomjegyzék
ToggleA medvehagyma krémleves egy igazán különleges, és ízgazdag étel, ami tökéletes nyitánya a tavasznak. A medvehagyma az első melengető tavaszi napsugarakkal együtt már kora márciusban megjelenik az erdőkben. Hazánkban a Mecsekben, a Bakonyban biztosan, de sok más hűvös, ártéri erdőben – például a Szigetköz környékén – medvehagyma mezőkre lelhetünk.
A vadfokhagyma levelei szélesek, szív alakúak és élénk zöld színben tündökölnek. A legfontosabb tulajdonsága, és egyben ismertető jegye, hogy levelei páratlan illatot árasztanak magukból, ami a fokhagymához hasonlítható. Azonban medvehagyma illata, és ize sokkal frissebbnek és lágyabbnak érződik, mint a hagyományos fokhagymáé. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmas ételek ízesítésére, pékáruk feldobására, de akár főszereplőt is játszhatnak egy-egy receptben.
Ráadásul nem csak az íze miatt érdemes a medvehagymát becsempészni konyhánbkan. A vadfokagyma rendkívül gazdag C-vitaminban és ásványi anyagokban, például káliumban és kalciumban. Ezenkívül antioxidáns tartalma se elhanyagolható, ami hozzájárulhat immunrendszerünk egészséges működéséhez. Nem csoda, hogy régen kiemelt helyen szerepelt a népi gyógyászatban.
Medvehagyma krémleves recept
A medvehagyma krémleves elkészítése egyszerű, és nagyon gyors. Csak arra figyeljünk, hogy ne legyen túl sok medvehagyma levesbe, mivel nagy mennyiségben elég erőteljes íze tud lenni.
Hozzávalók
- 200 g friss, vagy fagyasztott medvehagyma
- 2 közepes burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál növényi olaj
- 1 liter zöldség alaplé (víz és leveskockával csalhatunk. Manapság már elég sok normális alternatíva van pálmaolaj és ízfokozó nélkül)
- 200 ml növényi tejszín
- Só és fekete bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem vagy medvehagyma a tálaláshoz
- Levesbetét, feltét
Medvehagyma krémleves elkészítése
Előkészületek: Mossuk meg alaposan a medvehagymát, vágjuk le a hosszú szárát, illetve a fonnyadt részeket. A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel és áztassuk be sós, hideg vízbe legalább 10 percre.
- Egy nagyobb edényben pirítsuk üvegesre az apróra vágott hagymát.
- Adjuk hozzá a felkockázott burgonyát és kevergessük 3-4 percig.
- Tegyük hozzá az előkészített medvehagymát, majd öntsük fel az alaplével. Főzzük lassú tűzön, amíg a burgonya meg nem puhul, kb. 15-20 percig.
- Ha a burgonya megpuhult, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kicsit kihűlni. Ezután turmixoljuk simára a levest botmixerrel.
- Tegyük vissza a levest a tűzre, és adjuk hozzá a tejszínt. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg.
- Melegítsük fel a levest újra, de ne vigyázzunk rá, hogy ne forraljuk fel.
- Tálaláskor hintjük meg apróra vágott friss petrezselyemmel vagy medvehagymával. De pirithatunk mellé levesbetétnek vörös, lilahagymát, padlizsánt, gombát vagy más zöldséget.
A medvehagyma krémleves ízletes és tápláló étel, amit egy medvehagyma vadászattal egybekötött turázást követően könnyedén elkészíthetsz.