Vegán brokkolis tészta besamel mártással
Tartalomjegyzék
ToggleA sütőben sült brokkolis tészta egy remek fogás, ami egyszerűen elkészíthető, nem igényel nehezen beszerezhető alapanyagot, mégis különleges ízvilággal rendelkezik, illetve gazdag értékes tápanyagokban. A hozzávalókat is szabadon variálhatjuk. Az alapja természetesen a brokkoli, és valamely apróbb durum tészta, például szarvacska vagy penne. A brokkolis tésztát a besamel mártással lesz tökéletes. Ezekkel már meg is van a tökéletes alap, a többivel csak színesítsük a recepten. A vegán besameles brokkolis tésztához kerülhet még tofu is, hogy kicsit növeljük a fehérjetartalmát, illetve paradicsom, hogy egy kis színt is vigyünk bele. De igazából bármilyen zöldséggel feldobhatjuk, amit otthon találunk.
Ez a recept egy tökéletes választás, ha vendégek érkeznek vagy szimplán szeretnénk valami egyszerűt, de finomat készíteni. Viszont fontos megjegyezni, hogy bár a brokkolis tésztát nem – vagyis nagyon nagyon nehezen – lehet elrontani, azonban sajnos – mint sok hasonló rakott jellegű fogás – elég macerás tud lenni, és sok edény koszolással is jár. De a végeredmény maradéktalanul kárpótolni fog.
Brokkolis tészta besamel mártással recept
Előre szólok, hogy bár könnyen és gyorsan elkészíthető a recept, viszont cserében sok koszos edénnyel jár. Illete egy kis multitaskingot is igényel, ha tényleg gyorsan akarjuk elkészíteni.
Hozzávalók
- 500 gramm brokkoli (lehet akár fagyasztott is)
- 350 gramm durum tészta (penne, fusilli, szarvacska, más hasonló)
- 1 fej vöröshagyma
- 300-250 gramm koktélparadicsom (opcionális)
- 2×180 gram tofu (füstölt, illetve a bazsalikomosat ajánlom)
- fokhagymás besamel
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál liszt
- 600 ml növényi tej (szója, vagy zab a legjobb)
- só & bors
- szerecsendió
- oregánó, bazsalikom és kakukkfű
- só és bors
- olívaolaj
Elkészítése
Mielőtt neki veselkednénk a brokkolis tésztának, érdemes átgondolni a haditervet, mivel többfrontos lesz a művelet:
- Meg kell főzni a tésztát,
- meg kell párolni – vagy kiolvasztani – a brokkolit,
- meg kell pirítani a tofut,
- el kell készíteni a besamel mártást, és
- a sütőt se árt előmelegíteni.
Szóval lássuk a brokkolis tésztát besamel mártással lépésről lépésre:
- Egy serpenyőben kis olajon kezdjük el pirítani az apróra vágott hagymát, majd 1-2 perc előny után tegyük hozzá az apró kockákra vágott – vagy morzsolt – tofut. Aprítsuk fel a paradicsom felét, a másik felét meg felezzük el.
- Egy pároló edényben – így őrzi meg roppanósságát és tápanyagtartalmát legjobban a zöldség – gözben fözzük meg az apró rózsákra szedett brokkolit.
- A pároló edény aljában lévő vízbe megfőzhetjük a tésztát, amivel egyrészt energiatakarékossak – és edény takarékosak – leszünk, illetve a tészta is kap egy kis brokkolis ízt. Ha nem fér bele, akkor nyugodtan főzzük meg külön a tésztát.
- Egy külön serpenyőben, vagy edényben álljunk neki a vegán fokhagymás besamelnek. Olvasszuk fel a margarint, majd tegyük hozzá a lisztet. Pár percig piritsuk a lisztet, majd reszeljük hozzá a fokhagymát is. Egy-két percet követően kezdjük el szépen lassan felönteni az edény tartalmát meleg tejjel, sűrű keverés mellett, hogy szép krémes és csomómentes legyen. Tegyünk hozzá sót, borsót ízlés szerint, illetve 1-2 csipet szerecsendiót.
- Ha már kezd szép színe lenni a tofunak, akkor tegyük hozzá az apróra vágott koktélparadicsomot (másik fele, amit félbe vágtunk csak később kell), 1 teáskanál oregánót, bazsalikomot, fél teáskanál kakukkfüvet, majd süssük egybe a tofuval.
- Szűrjük le a tésztát, ha már al dente. Tegyük félre egy 5 percre hűlni a besamel-t ha elkészült. A brokkolira is figyeljünk, hogy ne főjön szét. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- Ha elkészült minden, akkor egy nagy keverő tálba keverjük össze alaposan a paradicsomos tofut, a tésztát, a besamelt és a brokkolit.
- Tegyük a besameles brokkolis tésztát egy nagy – üveg – tepsibe, a tetején oszlassuk el a koktél paradicsomakat a tetején. Ha van növényi sajt kéznél, akkor reszelhetünk a tetejére kicsit.
- A brokkolis tészta körülbelül 20-25 perc alatt elkészül. Az utolsó 5-7 percben tekerjük feljebb a hőfokot körülbelül 220°C-ra, hogy a koktélparadicsom szépen rásüljön.
A brokkolis tészta besamel mártással tökéletesen megállja a helyét a hétköznapokban és az ünnepi asztalon egyaránt.