Sri Lanka ihlette céklás curry
Ha meghalljuk a curry szót, rögtön egy gazdagon fűszerezett, aromás fogás jut eszünkbe, amelyet az indiai konyha tett világhírűvé. Az egzotikus alapanyagok, a különleges fűszerek és a színes fogások azonnal egy másik világba repítenek. De vajon mi köze lehet ennek a fűszeres, ízekben gazdag ételnek egy olyan hétköznapinak számító zöldséghez, mint a cékla?
Nos, alig kell 30 kilométerre hajózni hozzá indiai partjaitól, mivel a céklás curry az Indiai-óceánon fekvő Sri Lanka szigetének egyik legjellegzetesebb étele. Az édeskés cékla tökéletes harmóniát alkot a ízgazdag fűszerekkel. A gyönyörű, mélyvörös szín pedig csak hab a tortán.
A cékla ráadásul nemcsak ízletes, hanem rendkívül egészséges is. Tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, emellett pedig remek rostforrás. A cékla curry egy remek lehetőséggel kecsegtet, ha a “vörös répát” nemcsak savanyúságként szeretnéd megízlelni.
Ha meghalljuk a curry szót, rögtön egy gazdagon fűszerezett, aromás fogás jut eszünkbe, amelyet az indiai konyha tett világhírűvé. Az egzotikus alapanyagok, a különleges fűszerek és a színes fogások azonnal egy másik világba repítenek. De vajon mi köze lehet ennek a fűszeres, ízekben gazdag ételnek egy olyan hétköznapinak számító zöldséghez, mint a cékla?
Nos, alig kell 30 kilométerre hajózni hozzá indiai partjaitól, mivel a céklás curry az Indiai-óceánon fekvő Sri Lanka szigetének egyik legjellegzetesebb étele. Az édeskés cékla tökéletes harmóniát alkot a ízgazdag fűszerekkel. A gyönyörű, mélyvörös szín pedig csak hab a tortán.
A cékla ráadásul nemcsak ízletes, hanem rendkívül egészséges is. Tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, emellett pedig remek rostforrás. A cékla curry egy remek lehetőséggel kecsegtet, ha a “vörös répát” nemcsak savanyúságként szeretnéd megízlelni.
Cékla curry recept
Pikk-pakk, kb. másfél órát kell szánni a recept elkészítésére.
Hozzávalók (5 adag)
- 1,2 kilogramm cékla (héjával együtt),
- 1 nagyobb fej vöröshagyma,
- 4 tk. kurkuma,
- 2 tk őrölt fűszerkömény,
- 3 tk. őrölt pirospaprika,
- 1,5 tk. őrölt koriandermag,
- 6 gerezd fokhagyma,
- 0,5 ek. dijoni mustár, vagy 1 ek. mustár,
- 5-6 gramm friss gyömbér,
- 1 konzerv (400 ml) kókusztej (nem a dobozos növényi tej),
- 1 konzerv (140 gramm) sűrített paradicsom,
- cayana bors és/vagy chili paprika ízlés szerint,
- 1 tk. rizs, vagy fehérborecet (opcionális)
- zöldségalaplé, vagy zöldségleves kocka (opcionális),
- keményítő, vagy liszt (opcionális, ha nem elég sűrű).
Köretnek lehet hozzá készíteni egy kis basmati rizst, illetve fehérjének süthetünk hozzá tofut, vagy csicseriborsót.
Elkészítése
Először is hámozzuk meg a céklákat, mossuk meg alaposan majd kockázzuk fel. A kezünket nem kell felteni a céklától, a ruhánkat viszont annál inkább.
- Az apróra vágott vöröshagymát kezdjük el pirítani egy nagyobb edényben.
- Néhány perc múlva reszeljük hozzá a gyömbért, a fokhagyma gerezdeket és tegyük hozzá a fűszerek (kurkuma, kömény, koriandermag, pirospaprika, cayana bors, chili paprika) felét. Sűrű kevergetés mellett hagyjuk kicsit illatozni.
- 3-5 perc elteltével tegyük hozzá a sűrített paradicsomot, és néhány percig kevergessük az egyveleget, hogy szép sötét színe legyen.
- Tegyük hozzá az előkészített céklát, 5-6 percig kevergessük a tűzön.
- Öntsük fel annyi vízzel (vagy zöldség alaplével), hogy pont ellepje a céklát. Keverjük hozzá a fűszerek maradékát, illetve a mustárt.
- Fedő alatt főzzük puhára a céklát. Ez kb. fél órát jelent.
- Ha egész jól puhult a cékla, akkor jöhet a kókusztej konzerv. Ha túl híg a curry, akkor keverjünk 2 evőkanál lisztet, vagy 2 teáskanál keményítőt a hideg kókusztejbe, mielőtt a céklás curryhez tesszük. A kókusztej után mehet a rizs, vagy borecet is a cékla curryhez.
- Végezetül forraljuk össze a curry-t és főzzük teljesen puhára a céklát.
A cékla szuperegészséges, viszont önmagában nem elég tartalmas főételnek. Ezért fehérje gyanánt javaslok pirotott csicseriborsót, vagy tofut, illetve köretnek basmati, vagy jázmin rizs dukál(hat).
Megjegyzések
- Érdemes nagyobb adagot, több napra készíteni belőle. A következő napokra – a legtöbb curryhez hasonlóan – remekül összeérnek az ízek benne.
- Nincs kőbe vésve, hogy mekkorára legyen a cékla felaprítva, viszont minél apróbbra vágjuk, annál gyorsabban fog elkészülni a cékla curry.
- Kísérletezhetünk füstölt pirospaprikával is, hogy édes-füstös ízvilágot kapjunk.
- A cékla ugyan nagyon nagyon szépen meg tudja fogni a kezünket, de nem kell aggódni, elég könnyen le is jön, főleg, ha egy kis citromlével segítünk a dolgon.
- Sok alapanyag nehezen – vagy legalábbis nehezebben – beszerezhető, így csak sri lankai ihletésű curry-nek nevezném sri lankai curry helyett a receptet.