Vegán bejgli recept
Vegán desszertek, édességek,  Magyaros vegán ételek,  Vegán receptek

Vegán bejgli recept

A bejgli a leghagyományosabb magyar karácsonyi sütemény, ami az ünnepek alatt ilyen vagy olyan formában szinte minden háztartásban felbukkan. Szerencsére nekünk növényi alapon étkezöknek se kell lemondani róla, hiszen a vegán bejgli ugyanolyan jó, mint az eredeti, és ugyanolyan könnyű – vagyis inkább nehéz – elkészíteni, mint az eredetit.

Miben különbözik a vegán bejgli a hagyományostól? Csak néhány összetevőben: míg a hagyományos receptben legtöbbször vajat, tejet – idönként tejfölt -, illetve tojást használnak, addig a vegán bejglihez margarint és növényi tejet használunk. A tojás úgy, ahogy van kihagyható tapasztalataim alapján. De ha nagyon szeretnénk, helyettesíthetjük.

A klasszikus diós és mákos bejgli töltelékkel sincs nehezebb dolgunk, mivel ezek nagyrészt csak dióból, mákból, reszelt almából, cukorból, citromhéjból és léből,illetve tejből állnak. Az utóbbit kell értelemszerűen édeskés íz világú növényi tejjel helyettesíteni és már kész is van a vegán bejgli!

Najó, sajnos nem ilyen egyszerű. A bejgli sütés sajnos igen csak macerás és időigényes tud lenni, ami során nagy eséllyel többször megbánjuk, hogy bele kezdtük, ami alól a vegán bejgli se kivétel. Finoman szólva a hiba kockázata se minimális, de mindent összevetve, megéri belevágni. Ha más nem, akkor azért, hogy legalább tudni fogjuk, hogy nem érdemes belevágni.

Honnan ered a bejgli?

A bejglit tartjuk a legtradicionálisabb ünnepi süteménynek, ami már november derekán ellepi az üzletek és pékségek polcait, akárcsak Portugáliában a különleges Bolo Rei, amit a portói borba áztatott kandírozott gyümölcsök tesznek egyedülállóvá. A receptjét ide kattintva ismerheted meg. Az tagadhatatlan tény, hogy a bejgli napjainkban egy igazi hungarikumnak számít, azonban nem – teljesen – magyar találmány és nemcsak mi készítünk bejglihez hasonló ünnepi süteményt.

A bejgli eredetét nem lehet egyértelműen meghatározni. Egyik vélekedés szerint a 14. századból származik a mai Németország területén található sziléziából, más vélekedések szerint egy török eredetű recept. De igazából az is lehet, hogy a kettő találkozott Magyarországon, amiből megszületett a magyar bejgli.

14 században vált ismertté szilézia területén a ma diós és mákos patkóként ismert édes sütemény, ami századokkal később, osztrák közvetítéssel került Magyarországra. A reformkortól kezdődően az akkoriban hagyományosnak számító ünnep kalácsot el kezdte kiszorítani a mákkal, illetve dióval töltött kifli alakú sütemény. Hogy, hogyan lett végül olyan a bejgli, mint ma? Nem egyértelmű, lehet a török tekercs formájú borekből merítettünk ichletet.

Hagyományosan diós és mákos töltelék került a bejglibe. Előbbi a néphiedelem szerint a rontások ellen nyújt védelmet, az utóbbi pedig bőséget hoz a házhoz. Manapság viszont már nincsenek úgymond szabályok, vagyis számtalan különböző töltelék kerül a karácsonyi süteménybe, úgyhogy miért ne lehetne vegán bejglit csinálni?

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!
tej nélküli bejgli vegán

Vegán bejgli recept – Diós és mákos töltelékkel

Jó hír, hogy szerencsére nem nehezebb, mint az eredeti. A rossz hír viszont az, hogy a hagyományos sem túl egyszerű és nem is a leggyorsabb recept. Mindent összevetve viszont egy kis odafigyeléssel – van néhány buktató – és türelemmel tökéletes vegán bejglit tuduk sütni!

Hozzávalók

Tészta alapanyagok:

  • 600 g liszt (tönkölybúza tökéletes, lehet teljes kiőrlésűvel 50-50-ben)
  • 250 g növényi margarin (vagy kókuszolaj)
  • 2,5 dl növényi tej (édeskés rizs, vagy sűrűbb szója tej tökéletes)
  • 25 g élesztő
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 bio citrom héja
  • 1 csipet só
  • Opcionális: 1 tojás helyettesítő
    • 1 evőkanál chia mag vagy őrölt lenmag 3x vízmennyiséggel
    • 1 kávéskanál útifűmaghéj 3x mennyiségű vízzel

Titkos összetevők: türelem és koncentráció.

Mákos töltelék

  • 250 gramm darált mák
  • 150 gramm finom nádcukor vagy porcukor
  • 10 gramm vaníliás cukor
  • 1 db bio citrom reszelt héja
  • 1 dl (édes) növényi tej
  • 20 gramm margarin
  • 1 kisebb, vagy egy fél közepes reszelt alma
  • Opcionálisan 1-2 evőkanál szilvalekvár
  • 25 gramm – vagy kicsit több mazsola (opcionális)

Diós töltelék

  • 250 gramm darált dió
  • 130 gramm nádcukor
  • 1 dl növényi tej (édes a legjobb)
  • 10 gramm vaníliás cukor
  • 20 gramm margarin
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • Rum aroma (opcionális)
  • 25 gramm mazsola (opcionális)

Vegán bejgli elkészítése

Először vegyünk egy nagyon mély levegőt, majd olvassuk át az egész receptet részletesen. Majd álljunk neki és pontosan kövessük a lépéseket.

  • Ha használunk tojáshelyettesítőt, akkor áztassuk be a megadott mennyiségű vízbe, és tegyük félre.
  1. Futtassuk fel az élesztőt: melegítsük fel a tejet langyosra – ne túl melegre -, keverjük el benne a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre naptól védve, de ne hűtve negyed órára, hogy felfusson az élesztő.
  2. Egy nagy keverőtálba szitáljuk le a lisztet (sose értettem miért fontos, amíg egyszer ki nem próbáltam). Reszeljük hozzá a bio citrom héját.Aprítsuk bele a margarint hidegen, a sót (így tud igazán jó, omlós tészta lenni) és dolgozzuk el a tésztával.
  3. Ha eldolgoztuk a margarint, akkor tegyük hozzá a felfuttatott élesztőt és a tojáspótlót ha használunk. Gyúrjuk homogénre a tésztát. Nem lesz egyszerű feladat, de nem lehetetlen.
  4. Konyharuhával lefedve tegyük félre naptól védett szobahőmérsékletű helyre. Addig készítsük el a tölteléket.
    1. Mákos töltelék: Reszeljük le az almát és kicsit nyomkodjuk ki a levét. Melegítsük meg a növényi tejet, olvasszuk meg a margarint. Majd egy tálba mindent jó alaposan keverjünk össze.
    2. Diós töltelék: Mákos töltelékhez hasonlóan olvasszuk meg a margarint és melegítsük fel kicsit a tejet, majd keverjük homogéné a többi hozzávalóval együtt.
  5. Ha meg van a töltelék és a tészta is állt legalább egy órát, akkor folytathatjuk a vegán bejgli sütést, aminek az első lépése, hogy melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Sokszor előfordul velem, hogy már minden kész, tenném be a sütőbe az összeállított süteményt, ami full hideg.
  6. Felezzük el a vegán bejgli tésztát és nyújtsúk ki egyesével mindkettőt kb 5 mm (fél ujjnyi) vastagra. Ha nem vagyunk magabiztosak – főleg tojáspótló nélkül -, akkor lehet egy icipicit vastagabb.
  7. Oszlassuk el az egyik tölteléket egyenletesen a kinyújtott tésztán. Majd vegyünk egy mély levegőt és nagyon óvatosan tekerjük fel a tésztát. Szurkáljuk be a tetejét és kenjük meg egy kis növényi tejjel. Így nem fog kiszáradni, illetve – ha nem is olyan szépen, mint a tojássárgájával de – kap egy kis színt. Végül tegyük nagyon óvatosan lisztes sütőpapirral bélelt sütőtálcára..
  8. Ismételjük meg az előző lépést a másik fél tésztával és a másik fajta töltelékkel.
  9. Tegyük a sütőbe a két vegán bejglit és süssük készre körülbelül 30 perc alatt. Lehet kicsit több, de figyeljünk rá, nehogy kiszáradjon!
  10. Sütőből kivéve takarjuk le konyharuhával, és szeletelés előtt várjuk meg, hogy kihűljön.
  11. Porcukorral megszórhatjuk a vegán bejgli tetejét, ha nagyon autentikusak akarunk lenni.
vegán mákos bejgli

Tippek a vegán bejglihez

  • Ne sajnáljuk az időt a liszt leszitálására. Nagyban segít, hogy omlós legyen a tészta.
  • Nehezebb hideg margarinnal dolgozni az tagadhatatlan, de így lesz igazán omlós a tészta.
  • A kész bejgli mindig legyen letakarva konyharuhával, hogy ne száradjon ki.
  • Ha szeretnél kis pikantériát vinni a vegán bejglibe, akkor tehetsz a töltelékbe fahéjat, szegfűszeget, kardamont, vagy extra vanília aromát.
  • Ha növényi tejszínnel kenned meg a tetejét, akkor a hagyományoshoz hasonlóan aranybarna lesz a teteje.
  • Hagyományos töltelékek mellett szabadon kisérletezhetsz: csinálhatsz: kakaós, mogyorókrémes, aszalt gyümölcsös, lekváros és sok más fajta vegán bejglit. Csak a képzelet szab határt neki.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!