Vegán töltött káposzta
Tartalomjegyzék
ToggleHa karácsony, akkor vegán töltött káposzta! Persze ez nem azt jelenti, hogy máskor ne lehetne enni, viszont ilyenkor olyan erős belső késztetést érzek, aminek nem lehet ellenállni. Szerencsére, bár bonyolultnak és macerásnak tűnhet a töltött káposzta elkészítése, valójában nem is – olyan – vészes. A vegán töltött káposzta se nehezebb a hagyományosnál, sőt!
A vegán töltött káposzta annyiban tér el az eredetitől, hogy – értelemszerűen – a húst, vagy húsféléket helyettesíteni kell, de teljesen el is lehet hagyni. Én személy szerint mind állagban, mind ízvilágban a szójagranulátumot preferálom a vegán töltött káposzta töltelékében. No meg az egyszerűség kedvéért. A füstölt hús termékek helyett nem szoktam semmit beletenni, nekem hiányzik egyáltalán. Egy kis füstölt paprikával bőven megteszi helyette.. Viszont akinek hiányérzete támad, nyugodtan feldobhatja gabonakolbásszal vagy hasonló húshelyettesítő termékekkel a legvégén.
A savanyú káposztás ételt igazi hungarikumnak tartjuk, illetve erdélyhez társítjuk. Ennek természetesen van alapja, hiszen az elmúlt évszázadokban tökélyre fejlesztettük az elkészítését a Kárpát-medencében. Érdekesség gyanánt viszont el kell mondanom, hogy jóval messzebbre kell időben és térben helyezni a töltött káposzta eredetét. A káposztába töltött hús ötlete a Közel-keleten született meg réges régen, és török közvetítéssel jutott el hazánkban. A hús nélküli töltött káposzta se a vegánság újszerű agyszüleménye, mivel a gombával készült tölteléknek is régi hagyománya van, illetve például ukrán változata eredetileg húsmentes volt.
Töltött káposzta eredete
Mielőtt belekezdenénk a vegán töltött káposzta elkészítésébe tekintsünk vissza egy kicsit a múltra, hogy megismerhessük a magyar konyha egyik büszkeségét. A legrégebbi nyomok a töltött káposzta eredetét 2000 évre vezetik vissza a Közel-keletre. Egész pontosan a zsidó konyhában leltek feljegyzéseket egy ételről, ami káposztalevélbe tekert gabona és marhahús keverékéből áll, amit paradicsomos, fűszeres vízben főznek készre.
A töltött zöldségek igen népszerűek voltak a mediterrán régióban, gondoljunk csak a görög dolmadesre, azaz a szőlőlevélbe töltött rizsre. A törökök által a különböző balkáni és közel- keleti ételek legjava keveredett, amivel megszületett a ma ismert töltött káposzta alapja. A törökök közvetítésével terjedt el az ízletes étel Közép-európában. A régióban nagyon gyorsan, nagyon nagy népszerűségre tett szert méltán megérdemelve. Minden itt lakó nemzet egy kicsit a saját ízlésére formálta, így számtalan nép büszkélkedhet a saját töltött káposzta változatával.
Néhány ismertebb változat
- Magyar töltött káposzta: szívünkhöz legközelebb álló, aminek a receptje hazánkban nagyban eltérhet egymástól különböző tájegységeken: alföldi, kolozsvári, szabolcsi és még sok egyéb verziója ismert.
- Lengyel golabki: jellemzően paradicsomosabb az ízvilága.
- Ukrán holubtsi: az ukrán recept hagyományosan húsmentes töltött káposztáról szól. Ennek oka, hogy elsősorban a paraszti étel volt, akik nem sok húshoz jutottak anno.
- Román sarmale: Legalább olyan büszkék rá, mint mi a sajátunkra. Karamellizált hagyma, sok füstölt áru és a finomra vágott kapor teszi kicsit mássá.
- Erdélyi töltött káposzta: töltelékes káposztának szokás hívni, és sokszor nem savanyított káposztából készül. A másik jelentős eltérés a fűszerezés. Kevésbé paprikás és nem hiányozhat belőle a borsikafű sem.
Természetes a legjobb töltött káposzta a húsmentes töltött káposzta, amihez kétség nem fér részemről.
Vegán töltött káposzta recept
Igazából nem árulok el vele nagy titkot, de nagyjából a vegán töltött káposzta annyiból tér el a hagyományostól, hogy hús és a zsír helyett növényi eredetű alapanyagot használok. Több verzió után letettem a végleges voksomat: a vegetáriánus töltött káposzta szójagranulátummal a legjobb. De ez szubjektív vélemény.
Hozzávalók
A rizs és a húshelyettesítő megfelelő aránya, a savanyú káposzta és a pirospaprika megfelelő mennyisége a legfontosabb. A többi már dolog már kevésbé fontos.
- 200 gramm szójagranulátum
- 300 gramm rizs
- Legalább 1 kg savanyú káposzta
- 1 nagyobb fej káposzta (vagy savanyított káposzta levél készen, amivel halkan megjegyzem, jó sok fáradalmat meguszhatsz.)
- 2 fej vöröshagyma
- 6-7 gerezd fokhagyma
- 1 étkezési paprika
- 1 paradicsom
- 5 dl passzírozott paradicsom
- Pirospaprika (és füstölt) nagy mennyiségben
- majoranna
- fűszerkömény
- babérlevél
- ételízesítő
- liszt
- só, bors
- olaj
- Fasirt, vagy töltött káposzta fűszerkeverék (opcionális)
- Füstölt tofu, vagy gabona kolbász (opcionális)
- Vegföl (opcionális)
- Folyékony füst (opcionális)
Kicsit hosszú a lista, de megéri!
Vegán töltött káposzta elkészítése szójagranulátumból
Először elő kell készíteni a szójagranulátumot, a rizst, illetve a káposzta leveleket, amibe megy majd a töltelék és szükség szerint a savanyú káposztát.
- Tegyük fel 10-15 percre főzni a szójagranulátumot fűszeres vízbe (ételízesítő, vagy fasirt fűszerkeverékkel). Majd nyomkodjuk ki belőle a vízet alaposan.
- Tegyük fel hideg vízben főzni a káposztát, úgy, hogy teljesen ellepje a víz. Így könnyű lesz szép, egész leveleket lehántolni róla.
- Nem mindenki szereti a nagyon savanyú káposztát, többek között én sem. Ezért érdemes szűrőben kicsit átmosni a savanyú káposztát felhasználás előtt.
- Szokásosnál nagyobb mennyiségű (kb 3-szoros) sós vízbe főzzük elő a rizst. Fontos, hogy ne főzzük készre! Ha kicsit már megpuhult a rizs, szűrjük le.
Ha vagyunk már indulhat is a vegán töltött káposzta főzése!
- A félkész rizst és a szójagranulátumot keverjük össze sok fűszerrel (a szójagranulátum tényleg nagyon sokat igényel), tegyünk hozzá két evőkanál olajat, illetve ha biztosra akarunk menni akkor 1 evőkanál kukorica vagy búzadarát.
- Készítsünk egy kiváló pörkölt alapot a töltött káposztának: Pirítsunk apróra vágott hagymát olajon egy kis sóval. Ha már kezd színe lenni a hagymának, tegyük hozzá az apróra vágott paradicsomot, illetve paprikát, majd reszeljük hozzá a fokhagymát és várjuk meg míg összeesnek.
- Ha a zöldségek összeestek, vegyük le a tűzről a lábost és tegyünk hozzá 2 evőkanál pirospaprikát vegyesen füstölttel, majd keverjük össze jó alaposan. Ezt követően öntsük fel 1 deci vízzel, tegyünk hozzá 3-4 babérlevelet, sót, borsot és őrölt fűszerkömény. Várjuk meg, amíg elpárolog a víz, addig készítsük elő a gombócokat.
- Ha megfonnyadt a káposzta, akkor óvatosan neki láthatunk a levelek lefejtésének. Megkönnyithetjük a dolgunkat azzal, ha kivágjuk a levelek középső kemény gerincét. Adagoljuk a tölteléket a káposzta levelekbe és alaposan csomagoljuk be őket.
- Ha elfőtte a levet a pörkölt alap, akkor keverjük hozzá a savanyú káposzta felét és ágyazzunk meg vele a vegán töltött káposztának. Pakoljuk a rá a káposzta levélbe csomagolt tölteléket.
A végül takarjuk be a töltött káposztát a maradék savanyú káposztával. Keverjük össze a passzírozott paradicsomot fél liter vízzel, és öntsük rá a töltött káposztára. Majd még öntsünk rá még annyi vizet, hogy pont ellepje a káposztát és tegyünk hozzá egy kis majorannát. Egy kis folyékony füsttel extra ízt adhatunk a vegán töltött káposztának. Végezetül fedjük le néhány káposzta levéllel a lábost, tegyük rá a fedőt és hagyjuk szép lassan főni.
Forrástól számítva 30-40 percen belül biztosan készre fő a töltelék. Vegyük vissza a tűzhely erejét és lássunk neki a rántás elkészítésének. Hevítsünk olajat egy serpenyőbe és piritsunk rajta 2 evőkanál lisztet. Ha már szint kapott a liszt, vegyük le a serpenyőt a tüzről és keverjünk simára benne 1 evőkanál pirospaprikát. Végezetül keverjük el a rántást a töltött káposzta levével.
A tűzről levéve hagyjuk állni egy 10-15 percig, majd tálalhatjuk erős paprikával és vegölel a vegán töltött káposztát.
6.