Vegán pak choi tofuval
Tartalomjegyzék
ToggleIdőnként fel fel bukkan az áruházakban a pak choi, vagyis a bordáskel, ami mindig felkelti az érdeklődésemet. Nem történt ez másképp most sem. A bordáskel típikusan az ázsiai konyha alapanyaga, így hát ennek szellemében ilyen ízvilággal is képzeltem el. Így alapból a pak choi mellé tofu és szója szósz került, a többi hozzávalót pedig a hűtő kisöprés döntötte el. Így a vegán pak choi receptbe édes pirospaprika, több fajta hagyma és barna csiperke került, amit a zabtejszín tett krémes szószá.
Mi az a pak choi?
A bordáskel, más néven pak choi, egy ázsiai eredetű zöldségféle, amely a keresztes virágúak (Brassicaceae) káposztafélék családjába tartozik. Így kinézetre bár salátára hasonlít a zöldség, azonban a káposztákhoz áll közelebb. A bordáskel levelei sötétzöldek és húsosak, a szára pedig fehérek és ropogós. Gyakran társítják tofuval a pok choit ázsiai ételekben, wokban vagy levesekben.
A pak choi egy rendkívül egészséges zöldség, ami gazdag tápanyagokban és antioxidánsokban. Csak néhány érv, ami miatt érdemes pak choit fogyasztani:
- Magas tápanyagtartalom: A bordáskel gazdag számtalan vitaminban és ásványi anyagban. Például számottevő mennyiségben tartalmaz C-vitamin, K-vitamin, A-vitamin, folsav, kálium és kalcium, ami hozzájárul immunrendszerünk helyes működéséhez, valamint csontjaink egészségéhez.
- Antioxidánsok: A bordáskel nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, például béta-karotint, zeaxantint és luteint. Ezek az antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a szabadgyökök káros hatásait és védelmet nyújtanak a sejteknek.
- Szív- és érrendszeri egészséeg: A bordáskel alacsony kalória- és zsírtartalma, valamint magas rost- és káliumtartalma hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez. A rost segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, míg a kálium fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában.
- Gyulladáscsökkentő hatás: A bordáskelben található fitonutriensek, például a szulforafán, gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.
- Emésztési egészség: A bordáskel rostban gazdag, ami segíti emésztőrendszerünk egészséges működését..
Vegán pak choi tofuval recept
Pillanatok alatt elkészül és elronthatatlan a recept. Najó, azért a szójaszósszal könnyen el lehet sózni, úgyhogy ügyeljünk rá.
Hozzávalók
- 1 db choi, felaprítva
- 180 g marinált tofu
- 1 kápia paprika, vagy más édes színes paprika
- 2-3 csiperke, vagy más gomba
- 1 közepes vöröshagyma
- 2-3 evőkanál szójaszósz (nincs két egyforma szójaszósz, úgyhogy csak csinján)
- 3-4 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1 db nagyobb sárgarépa
- 1 zöldhagyma felaprítva (opcionális)
- 200 ml zabtejszín, vagy más növényi tejszín
- olaj
- 1 csipet gyömbér, koriander, ánizs (opcionális)
- Só és őrölt fekete bors
- 100 g üvegtészta, vagy más tészta, rizs
Elkészítés
- Kezdjünk bele az apróra vágott vöröshagyma pirításába egy kis olajon. Néhány percet követően tegyük hozzá az apróra kockázott marinált tofut is és egy csippetnyit a fűszerekből, ha van otthon.
- 8-10 perc sütögetés után mehet a tofu mellé a pak choi és a reszelt, vagy összenyomott fokhagyma a felaprított zöldhagyma, a vékony csíkokra vágott sárgarépa (én a zöldséghámozóval szoktam felcsíkozni), az aprított pirospaprika illetve 2-3 evőkanál szójaszósz. Részletekbe adagoljuk a szójaszószt, mivel igen gyorsan igen csak el lehet vele sózni az ételt.
- Ha összeesett a pak choi, akkor mehet bele az aprított gomba is.
- Várjuk meg, míg összeesik a gomba is és elfő a leve, amit ereszt. Ha ez megvan, akkor adjuk hozzá a növényi tejszínt az egyveleghez és forraljuk össze a pak choi tofut. Forraljunk vizet az üveg tésztához, majd főzök készre 2-3 perc alatt, vagy ahogy a csomagolás javasolja.
Kész is vagyunk a vegán pak choi tofuval, ami egyszerű, gyors és nagyon szép színes!