vegán burgonyás pogácsa recept
Egyszerű vegán receptek,  Magyaros vegán ételek,  Saláták és szószok,  Vegán receptek

Vegán burgonyás pogácsa

Egy jó bevált pogácsa recept egy konyhából se hiányozhat. Az én szívem mindig is a krumplis pogácsa irányába húzott, így ennek a tej,- és tojásmentes verziójával kezdtem kísérletezni. Szerencsére egyáltalán nem olyan nagy ördöngösség vegán burgonyás pogácsát készíteni, mint azt sokan gondolnák. Igazándiból két (és fél) dologra kell figyelni: tej helyett használjunk semlegesebb ízű növényi tejet (zab, szója), és ne tegyünk bele tojást. Illetve arra is figyeljünk, hogy a margarin is vegán legyen. Egyszerű nem igaz?

Persze azt nem tagadom, hogy ugyanolyan nem lesz, mint a tojásos verzió, hiszen így tojásmentesen a burgonyás pogácsa kevésbé lesz úgymond pillekönnyű. Egy kis szódabikarbónával lehet ezen segíteni, de azért csodát ne várjunk. Viszont kis ár ez azért, hogy tényleg szenvedés mentes legyen a pogink. Sőt, frissen elkészítve senki nem mondaná meg, hogy vegán burgonyás pogácsába harap. Másnap már más tészta…

vegán krumpli pogácsa

Vegán burgonyás pogácsa recept

Sokan tartanak a pogácsa sütéstől, hogy macerás, és aggódnak, hogy nem fog feljönni, illetve hasonlók. Nem vagyok gyakorlott sütésben, azonban már elsőre minden flottul ment. Úgyhogy nem kell attól tartani, hogy elrontanánk. Viszont száni kell időt a kelesztésre, amivel számolnunk kell, ha nekiveselkedünk a tojásmentes pogácsa elkészítésének.

Hozzávalók

Körülbelül pont kettő sütő tálcányi krumplis pogácsa fog kijönni, ha minden jól megy.

  • 600 gramm (+ egy kicsi a sütőpapírra) liszt (fehér, teljes kiőrlésű tönkölyt ajánlom 50:50 arányban)
  • 500 gramm burgonya (sárgát ajánlom)
  • 30 gramm friss élesztő
  • 1 dl (+egy nagyon pici opcionális a pogácsa tetejére) semleges növényi tej (zabot, vagy szóját ajánlom.)
  • Egy teáskanál cukor (élesztő felfuttatásához)
  • 100-150 gramm (hideg) margarin (100-nál nem érdemes kevesebbet belerakni, hiába szeretnénk egészségesebben)
  • 1 doboz vegföl (150 gramm)
  • Kb. 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna + néhány csepp citromlé (opcionális)
  • növényi sajt (opcionális)
  • türelem (kelesztéshez)
  • pogácsa szaggató (vagy más kör alakú forma)

Szeretek spórolni a margarinnal, mivel nem igazán egészséges, főleg nem nagyobb mennyiséggel. De sajnos ha ennél kevesebbet teszek bele, akkor azért az nagyon megfog látszani az eredményen. 100 gramm esetén is már másnapra eléggé száraz lesz. Élmény szempontjából a 150 gramm margarint ajánlom a vegán burgonyás pogácsához.

tojás és tejmentes burgonyás pogácsa
Sütés előtt

Elkészítése

Kelesztéssel, sütéssel együtt kb 2 órával érdemes számolni, ha vegán krumplis pogácsa sütésre adjuk a fejünket.

  1. Mossuk meg, hámozzuk meg, majd kockázzuk fel a burgonyát. Tegyük fel főni hideg, sós vízben. Először mehet nagyobb lángon, majd ha felforrt akkor vegyük vissza. Kb. 15-20 perc alatt puhára fő a krumpli.
  2. Míg fő a krumpli, addig is van mit csinálni. Futtassuk fel az élesztőt: melegítsük fel a tejet langyosra, de ne túl melegre. Keverjük el benne a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre kb. 15 percre meleg, de naptól védett helyre.
  3. Jöhet az a rész, amit legkevésbé szeretek, sokáig el is csaltam. Szitáljuk le a lisztet egy nagy keverőtálba (főleg, ha teljes kiörlésűt is használunk). Keverjük hozzá a sót, és a szódabikarbónát.
  4. Ha megfőtt a krumpli, akkor nyomkodjuk szét, hogy jó pépes legyen. Nem kell félni, krumplinyomó nélkül is menni fog, még ha kicsit melósabb is lesz.
  5. Mérjük ki a margarint, majd vágjuk fel apró darabokra. Ez megkönnyíti a tészta összegyúrását.
  6. Ha megvagyunk mindennel, és az élesztő is felfutott, akkor állítsuk össze a vegán krumplis pogácsa tésztáját. A keverőtál közelébe készítsünk ki lisztet, és növényi tejet, hátha javítani kell az arányokon a gyúrás közben. Illetve érdemes sütőben keleszteni a pogácsát. Melegítsük elő a sütőt 50-60°C-ra.
  7. Tegyük a felaprított margarint, és a pépesített burgonyát a liszthez, Csepegtessük rá néhány csepp citromlevet. Öntsük hozzá a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Jó alaposan gyúrjuk homogénné. Melós lesz, 5-10 perc biztos kell hozzá. Ha nagyon ragad a tészta, akkor tegyünk hozzá kis lisztet, ha meg nagyon porzik, nem áll össze akkor nagyon óvatosan növényi tejet.
  8. Ha összeállt a tészta, akkor formázzunk gömböt belőle. Fedjük le konyharuhával, majd kelesszük egy órát – legalább 40-45 percig – az 50°C-ra előmelegített sütőben, vagy naptól védett meleg helyen.
  9. Készítsük elő a terepet a tészta nyújtásra. A munkafelületet enyhén lisztezzük meg, és a sodrófát is. Illetve két sütőtálcára tegyünk sűtőpapírt és enyhén lisztezzük meg azokat is. Nyújtsuk ki a vegán krumplis pogácsa tésztáját kb másfél, 2 cm (ujjnyi) vastagságra. Közben melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  10. Szaggassuk ki, és tegyük a pogácsákat az előkészített sütőtálcára úgy, hogy legalább 1-2 cm hely legyen köztük. Ha minden jól megy, akkor még kicsit kelni fognak. Ha szükséges, gyúrjuk össze a tésztát és nyújtsuk ki újra.
  11. Ha elfogyott a tészta, akkor egy nagyon éles késsel vágjunk kettős kereszteket a pogácsára. Takarjuk le a tálcákat és hagyjuk még kelni 5-10 percig.
  12. Kenjük meg a vegán burgonyás pogácsák tetejét növényi tejjel, hogy egy kis színt kapjanak és ne száradjanak ki. Ha van kéznél sajt, akkor reszelve tehetünk a tetejére. Tegyük a sütőbe, és 20 perc alatt süssük készre. Az utolsó 5-6 percben tegyük légkeverésesre, és magasabb hőfokra, kb 200°C-ra a sütőt, hogy jó színt kapjon a vegán pogácsánk.
tojásmentes burgonyás pogácsa
Nem a legszebben olvadó növényi sajtot találtam meg.

Megjegyzések

  • Sütésben nálam a tönkölyliszt a nyerő. Nagyon jó ízt ad minden pékárunak. Lehet csak teljeskiörlésűből is csinálni, de úgy nem lesz olyan omlós, puha a tészta tapasztalatok alapján.
  • Lehet a margarinnal spórolni, de van egy adott pont, amikor már nem annyira érdemes. Csak akkor használj 100 grammnál kevesebbet, ha tudod, hogy szinte azonnal elfogy. Ha másnapra sütöd, akkor inkább növeld a margarin mennyiségét, hogy ne legyen olyan száraz.
  • Citromlé csak ahhoz kell, hogy a szódabikarbóna aktivizálja magát, és lazítsa a vegán burgonyás pogácsa tésztáját. Citromlé íze nem fog érződni, sav nélkül pedig a szódabikarbóna semmit sem csinál.
  • Medvehagyma szezonban upgradelheted a krumplis pogácsát medvehagymás burgonya pogácsává! Nagyon megéri. Recept a linkre kattintva elérhető.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!