Mangós csicseriborsó curry recept
Tartalomjegyzék
ToggleA curry az a fogás, ami valahogy mindig jólesik. Van benne valami megnyugtató, mégis izgalmas – talán az a rengeteg fűszer, ami minden egyes falatnál más arcát mutatja. Az indiai konyha tele van ilyen színes, illatos ételekkel, és az a legjobb bennük, hogy szinte végtelenül variálhatók. Nincs két egyforma curry, mindenki a saját ízlésére formálja – és szerintem pont ettől olyan szerethető.
Ez a mangós csicseriborsó curry is így született: egy kicsit édes, egy kicsit fűszeres, és teljesen növényi. A csicseriborsó adja az alapot, a mangó pedig hozza azt a különleges, egzotikus ízt, amitől rögtön más hangulata lesz az egésznek. A kókusztej selymessé, a garam masala meg melegen fűszeressé teszi – és közben az egész konyhát beteríti az illata.
Egy tál ebből a curryből igazi léleksimogató. Nem bonyolult, mégis különleges, és pont az a fajta étel, amitől kicsit kiszakadsz a hétköznapokból. Szerintem hidegebb napokon egyenesen kötelező. Nem utolsó sorban a csicseriborsó szuper egészséges, szuper tápláló és elképesztően sok fehérje van benne. A linkre kattintva jobban megismerheted a méltatlanul alulérétékelt hüvelyest.
Vegán mangós csicseriborsó curry recept
Ha nem száraz csicseriborsóból csináljuk a mangós curryt, akkor 30-40 perc alatt összelehet rakni az egész receptet. Előbbi esetén viszont jócskán kell rászánni időt – még 30-40 percet -, illetve nem szabad megfeledkezni arról, hogy a csicseriborsót egy nappal előbb be kell áztatni!
Hozzávalók (4–6 adaghoz)
- 3 konzerv (240 gramm netto) csicseriborsó vagy 300 g száraz csicseriborsó (fél napra legalább beáztatva)
- 1 nagyobb mangó (vagy 250-300 gramm fagyasztott / konzerv mangó)
- 400 ml kókusztej (egy konzerv, nem a növényi tej)
- 1 hámozott (lehet darabolt is) paradicsom konzerv (400 gramm)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma, zúzva
- 2–3 evőkanál curry por
- 2-3 teáskanál garam masala (vagy más, masala keverék)
- chilipehely (opcionális)
- Keményítő (opcionális)
- Olaj
- Só
- Bors
- Lime, vagy citrom (opcionális)
Mangos curry elkészítése
- Egy nagy serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat, majd pirítsuk az apróra vágott hagymát addig, míg nem lesz üveges.
- Ha a hagymánk szép, akkor reszeljük, vagy nyomjuk hozzá a fokhagymát és keverjük hozzá a fűszerek ⅔-át. Kevergessük addig, míg szépen illatoznak – pár percig.
- A paradicsom konzervből vegyük ki a paradicsomokat, és aprítsuk fel. Tegyük hozzá a curry alaphoz. 2-3 percig kevergessük, míg a pirosból sötét bordó nem lesz.
- Csepegtessük le a csicseriborsót, majd tegyük hozzá az alaphoz. Öntsük hozzá a paradicsomlevet és még kb. 1 deci vizet. Keverjük össze, és hagyjuk felforrni.
- Ha száraz csicseriborsóból készítjük, akkor annyi vízzel öntsük fel, hogy teljesen ellepje. A vizet folyamatosan pótoljuk, míg meg nem puhul a csicseriborsó. Ez akár 40-50 perc is lehet.
- Készítsük el addig is a mangos curry lelkét. A mango felét tegyük aprítógépbe – 1-2 teáskanál keményítőt, és csicseriborsót a curryből is tehetünk hozzá, hogy jó sűrű legyen a mangos curry állaga – a kókusztejjel együtt és dolgozzuk el simára. Ha már elég puha a csicseriborsó, akkor öntsük hozzá, tegyük hozzá a maradék fűszert és keverjük el.
- Aprítsuk fel a maradék mangót, és tegyük hozzá a curryhez. Várjuk meg, míg felforr és egy kicsit sűrűsödik. Addig kicsit kostolgassuk és szükség szerint adjunk hozzá kis curry, masala keveréket vagy chilit.
Köret a mangos curryhez
- Legegyszerűbb megoldás a basmati rizs. A hosszúszemű, karakteres rizs az indiai konyha legalapvetőbb élelmiszerre.
- Feldobhatjuk a basmati rizst egy kis mazsolával, ami jó illik az eleve édeskés, egzotikus mangos curryhez.
- Természetesen a naan kenyér említése nélkül nem beszélhetünk curryről. Még nem sikerült neki veselkednem a házinak, pedig régóta tervezem. Szerencsére egyre több helyen lehet kapni készen, ami bár nem olyan, de azért nem is rossz. Aldi-ban lévőt teszteltem, vegán és elég jó fűszeres.
Tippek és egyebek
- Talán a legnehezebb része a receptnek a megfelelő mangó megtalálása. Sajnos tapasztalatból mondhatom, hogy nagyon nehéz jó, igazán érett és zamatos mangót kapni itthon, ami nem kényszerérett ízetlen vacak. A fagyasztott mangó például egy remek opció. Tápanyagtartalmából és zamatából nem sokat veszít a modern gyorsfagyasztási eljárásnak köszönhetően. A konzerv se elvetendő opció. Ha szeretnénk kicsit édesíteni a mangos curry-n, akkor a levéből is önthetünk hozzá kicsit.
- Ha van otthon felesleges növényi joghurt, vagy vegföl, akkor tálaláskor tehetünk hozzá. Az édeskés curryhez remekül illik a savanykás extra.
- Ugyanez igaz a lime-ra és a citromra is. Tálaláskor megkínálatjuk a curryt egy kis frissen facsart citrussal.
- Ha éppen nincs otthon, vagy nem kapunk csicseriborsót, akkor úgyanúgy elkészíthetjük más hüvelyesből is, például lencséből.
Oszd meg másokkal is!
Kapcsolodó bejegyzések
Vegetáriánus világnap