mangos csicseriborsó curry
Egyszerű vegán receptek,  Vegán főételek,  Vegán receptek,  Vegán vacsora ötletek

Mangós csicseriborsó curry recept

A curry az a fogás, ami valahogy mindig jólesik. Van benne valami megnyugtató, mégis izgalmas – talán az a rengeteg fűszer, ami minden egyes falatnál más arcát mutatja. Az indiai konyha tele van ilyen színes, illatos ételekkel, és az a legjobb bennük, hogy szinte végtelenül variálhatók. Nincs két egyforma curry, mindenki a saját ízlésére formálja – és szerintem pont ettől olyan szerethető.

Ez a mangós csicseriborsó curry is így született: egy kicsit édes, egy kicsit fűszeres, és teljesen növényi. A csicseriborsó adja az alapot, a mangó pedig hozza azt a különleges, egzotikus ízt, amitől rögtön más hangulata lesz az egésznek. A kókusztej selymessé, a garam masala meg melegen fűszeressé teszi – és közben az egész konyhát beteríti az illata.

Egy tál ebből a curryből igazi léleksimogató. Nem bonyolult, mégis különleges, és pont az a fajta étel, amitől kicsit kiszakadsz a hétköznapokból. Szerintem hidegebb napokon egyenesen kötelező. Nem utolsó sorban a csicseriborsó szuper egészséges, szuper tápláló és elképesztően sok fehérje van benne. A linkre kattintva jobban megismerheted a méltatlanul alulérétékelt hüvelyest.

vegán mangós curry basmati rizzsel

Vegán mangós csicseriborsó curry recept

Ha nem száraz csicseriborsóból csináljuk a mangós curryt, akkor 30-40 perc alatt összelehet rakni az egész receptet. Előbbi esetén viszont jócskán kell rászánni időt – még 30-40 percet -, illetve nem szabad megfeledkezni arról, hogy a csicseriborsót egy nappal előbb be kell áztatni!

Hozzávalók (4–6 adaghoz)

    • 3 konzerv (240 gramm netto) csicseriborsó vagy 300 g száraz csicseriborsó (fél napra legalább beáztatva)
    • 1 nagyobb mangó (vagy 250-300 gramm fagyasztott / konzerv mangó)
    • 400 ml kókusztej (egy konzerv, nem a növényi tej)
    • 1 hámozott (lehet darabolt is) paradicsom konzerv (400 gramm)
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • 4-5 gerezd fokhagyma, zúzva
    • 2–3 evőkanál curry por
    • 2-3 teáskanál garam masala (vagy más, masala keverék)
    • chilipehely (opcionális)
    • Keményítő (opcionális)
    • Olaj
    • Bors
    • Lime, vagy citrom (opcionális)

Mangos curry elkészítése

  1. Egy nagy serpenyőben vagy lábasban forrósítsd fel az olajat, majd pirítsuk az apróra vágott hagymát addig, míg nem lesz üveges.
  2. Ha a hagymánk szép, akkor reszeljük, vagy nyomjuk hozzá a fokhagymát és keverjük hozzá a fűszerek ⅔-át. Kevergessük addig, míg szépen illatoznak – pár percig.
  3. A paradicsom konzervből vegyük ki a paradicsomokat, és aprítsuk fel. Tegyük hozzá a curry alaphoz. 2-3 percig kevergessük, míg a pirosból sötét bordó nem lesz.
  4. Csepegtessük le a csicseriborsót, majd tegyük hozzá az alaphoz. Öntsük hozzá a paradicsomlevet és még kb. 1 deci vizet. Keverjük össze, és hagyjuk felforrni.
    1. Ha száraz csicseriborsóból készítjük, akkor annyi vízzel öntsük fel, hogy teljesen ellepje. A vizet folyamatosan pótoljuk, míg meg nem puhul a csicseriborsó. Ez akár 40-50 perc is lehet.
  5. Készítsük el addig is a mangos curry lelkét. A mango felét tegyük aprítógépbe – 1-2 teáskanál keményítőt, és csicseriborsót a curryből is tehetünk hozzá, hogy jó sűrű legyen a mangos curry állaga – a kókusztejjel együtt és dolgozzuk el simára. Ha már elég puha a csicseriborsó, akkor öntsük hozzá, tegyük hozzá a maradék fűszert és keverjük el.
  6. Aprítsuk fel a maradék mangót, és tegyük hozzá a curryhez. Várjuk meg, míg felforr és egy kicsit sűrűsödik. Addig kicsit kostolgassuk és szükség szerint adjunk hozzá kis curry, masala keveréket vagy chilit.

Köret a mangos curryhez

  • Legegyszerűbb megoldás a basmati rizs. A hosszúszemű, karakteres rizs az indiai konyha legalapvetőbb élelmiszerre.
  • Feldobhatjuk a basmati rizst egy kis mazsolával, ami jó illik az eleve édeskés, egzotikus mangos curryhez.
  • Természetesen a naan kenyér említése nélkül nem beszélhetünk curryről. Még nem sikerült neki veselkednem a házinak, pedig régóta tervezem. Szerencsére egyre több helyen lehet kapni készen, ami bár nem olyan, de azért nem is rossz. Aldi-ban lévőt teszteltem, vegán és elég jó fűszeres.
mangos curry naan kenyérrel
Mangós curry egyelőre nem házi naan kenyérrel. Egyelőre.

Tippek és egyebek

  • Talán a legnehezebb része a receptnek a megfelelő mangó megtalálása. Sajnos tapasztalatból mondhatom, hogy nagyon nehéz jó, igazán érett és zamatos mangót kapni itthon, ami nem kényszerérett ízetlen vacak. A fagyasztott mangó például egy remek opció. Tápanyagtartalmából és zamatából nem sokat veszít a modern gyorsfagyasztási eljárásnak köszönhetően. A konzerv se elvetendő opció. Ha szeretnénk kicsit édesíteni a mangos curry-n, akkor a levéből is önthetünk hozzá kicsit.
  • Ha van otthon felesleges növényi joghurt, vagy vegföl, akkor tálaláskor tehetünk hozzá. Az édeskés curryhez remekül illik a savanykás extra.
  • Ugyanez igaz a lime-ra és a citromra is. Tálaláskor megkínálatjuk a curryt egy kis frissen facsart citrussal.
  • Ha éppen nincs otthon, vagy nem kapunk csicseriborsót, akkor úgyanúgy elkészíthetjük más hüvelyesből is, például lencséből.

Szólj hozzá!