
Füstös padlizsán ragu
Tartalomjegyzék
ToggleA padlizsán az egyik kedvenc zöldségem, és úgy cakumpakk az egyik legsokoldalúbb csemege. Rengeteg féleképpen lehet elkészíteni: meggrillezhetjük, megsüthetjük, számtalan rakott finomságot varázsolhatunk belőle, például az egyik kedvencem, a muszaka alapját is képezi. Emellett egyszerű kis söszeneteteket is összedobhatunk segítségével, például egy univerzális padlizsán ragut.
Ahogy korábban említettem, ezerféleképpen lehet elkészíteni a padlizsánt, és mindenhogy nagyon finom, de akkor a legtökéletesebb – legalábbis számomra -, ha képbe kerül a füstös ízvilág. Így ennek a vegán padlizsán ragunak az alapját füstölt tofu, no meg a padlizsán alkotja. Egyszerűen nem lehet vele mellélőni! A többi dolog már nem is olyan lényeges, de azért jól jön egy krémes fokhagymás besamel, hogy végül egy tökéletes padlizsán ragu szülessen, ami nem mellesleg vegán is.

Füstös vegán padlizsánragu recept
A tofu és padlizsán pirításának mértékétől függően kb. 1 órát kell szánni a padlizsán ragu elkészítésére.
Hozzávalók
- 1 nagyobb padlizsán
- 2 db (180 g-os) füstölt tofu
- 3-4 csepp folyékony füst
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 3 púpozott evőkanál liszt
- 1 evőkanál mustár
- 6 dl növényi tej
- kb. 2 evőkanál szójaszósz
- Só, bors ízlés szerint
- Olaj
Elkészítése
- Kockázzuk fel az alaposan megmosott padlizsánt, sózzuk meg és tegyük félre kb. negyedórára. Ez idő alatt ereszt egy kis levet, és semlegesítjük a kesernyés ízét.
- Serpenyőben – vagy airfryben – pirítsuk meg a padlizsánt. Ha kezd színe lenni a zöldségnek, akkor kb. egy evőkanál szójaszósszal, illetve 4-5 adag (spriccentés) folyékony füsttel keverjük össze. Majd tegyük félre, ha szépen pirult.
- Egy másik serpenyőben – vagy ugyanabba, ha félre raktuk a padlizsánt – kezdjünk bele az apróra vágott vöröshagyma pirításába. Amíg pirul a hagyma, morzsoljuk le a tofut egy tálba.
- Tegyük hozzá a tofut a hagymához és pirítsuk kb. 10-15 percig. A tofu nagyon vicces tud lenni, egy idő lesz, mire kiszárad. Ha jól áll a tofu, akkor reszeljük, vagy nyomjuk hozzá a fokhagymát is.
- Ha a fokhagyma illata elillant, akkor tegyünk hozzá kb. egy evőkanál szójaszószt. Keverjük össze alaposan. Melegítsünk fel 6 deciliter növényi tejet a padlizsán raguhoz.
- Tegyünk 3 evőkanál púpozott lisztet a tofuhoz, és sűrű kevergetés közben pirítsuk le 4-5 perc alatt. Öntsük fel a növényi tej harmadával (kb. ¾ bögre) és keverjük el csomómentesen. Tegyünk hozzá egy csipet szerecsendiót és egy evőkanál mustárt.
- Folyamatos kevergetés közben tegyük hozzá a következő 2 deci növényi tejet. Ha sikerült elkeverni akkor jöhet a maradék növényi tej.
- Öntsük hozzá a maradék növényi tejet, majd keverjük homogén állagura az egészet és tegyük hozzá a padlizsánt. Forraljuk össze az egészet és készen is leszünk!
Megjegyzés rovat
- Ha még füstösebb és fűszeresebb ízvilágú szeretnénk varázsolni, akkor a liszttel együtt egy 1-2 teáskanál füstölt paprikával is gazdagíthatjuk a padlizsán ragut.
- Növényi tejnek a semlegesebb ízű fajtákat ajánlom, például a szójatejet, zabtejet, vagy olyan növényi tejet, ami a tej ízét hivatott utánozni.
- A textúráját még jobbá tehetjük azzal, hogy egy kicsit, de csak tényleg csak egy kicsit botmixerrel pürésíthetjük. Sőt, akár padlizsánkrémet is varázsolhatunk a padlizsán raguból, ha nem kicsit, hanem nagyon pürésítjük.
- A vegán padlizsán ragu kiválóan alkalmas tészta szósznak, de jó illik mellé a friss tojásmentes nokedli is – aminek a receptjét itt találod -, a bulgur és a rizs is.