paradicsomos csicseriborsó ragu
Egyszerű vegán receptek,  Vegán receptek

A csicseriborsó ragu egy igazi jollyjoker

A csicseriborsó ragu egy igazi jollyjoker. Gyorsan elkészíthető kevés alapanyagból, jól variálható és másnap még finomabb tud lenni, ami ideálissá teszi a hétköznapokban. A recepthez hozzávalók nagyrésze olyan, aminek mindig érdemes egy vegán konyhában lapulnia: csicseriborsó és paradicsom konzerv és fűszerek. Igazából, hogy ezen felül mi kerül bele, az már ízlés kérdése is. 

Véleményem szerintem egy jó csicseriborsó raguhoz legjobban az édes pirospaprika illik a legjobban. A vöröshagyma alap, a lilahagyma nagyon jól illik a keleties hüvelyeshez, a római kömény meg mondhatni kéz a kézben jár a csicseriborsóval. A fűszerek pedig a recept mediterrán mivoltát hangsúlyozzák.

Lássunk is neki a paradicsomos csicseriborsó ragunak!

zöldséges csicseriborsós ragu
Bulgur jobban illik hozzá, de az pont nem volt itthon.

Vegán csicseriborsó ragu recept

Hozzávalók (Kb. 4 adaghoz):

  • 1 konzerv (bruttó 400 g) paradicsom
  • 2 konzerv (nettó 240 gramm) csicseriborsó
  • 1 jókorra, vagy két közepes kápia paprika
  • 1 közepes lilahagyma
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 szál zellerszár
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk bazsalikom
  • ½ tk kakukkfű
  • chilipehely (opcionális)
  • 1 tk füstölt paprika (opcionális)
  • olívaolaj, vagy szezámmagolaj

Paradicsomos csicseriborsó ragu elkészítése

  1. Egy nagyobb serpenyőben forró olajon pirítsuk üvegesre az apróra vágott vöröshagymát és a félkarikára vágott lilahagymát. Addig csöpögtessük le a csicseriborsót, át mosni nem kell.
  2. Ha kezd egy kis színe lenni a hagymának, akkor tegyük hozzá a római köményt, majd pár percet követően a csicseriborsót is és pirítsuk addig, míg nem kezd el kis színe lenni a hüvelyesnek.
  3. Tegyük hozzá a felaprított papriká(ka)t, és a zellerszárat, a pirospaprikát, majd reszeljük, vagy nyomjuk hozzá a fokhagymát. 7-8 percig sütögessük a zöldségeket.
  4. Ha összeestek a zöldségek, akkor mehet hozzá a paradicsom konzerv, és a zöldfűszerek. Kb. 1 deci vízzel érdemes felönteni még.
  5. Főzzük össze – kb. 15-20 perc alatt – a zöldséges csicseriborsós ragut. Addig készítsünk hozzá tetszőleges köretet: bulgurt, kuszkuszt, de akár rizst vagy tésztát is lehet. Sőt, a legegyszerűbb, ha friss kenyérrel tunkuljuk a csicseriborsó ragut.

Megjegyzések, egyebek

  • Még ragusabbá varázsolhatjuk a csicseriborsó ragut, ha a végén botmixerrel egy ici-picit pürésítjük.
  • Érdemes darabolt paradicsom helyett egész paradicsom konzervet használni, mert ezek általában finomabbak, mert kevésbé feldolgozottak, és kevesebb adalékanyagot tartalmaznak. Egyszerűen csak törjük össze főzés közben egy fakanállal, vagy mielőtt hozzáadnánk, aprítsuk fel kicsit késsel.
  • Szezonban használhatunk friss paradicsomot is a vegán csicseriborsó raguhoz. Kb. 4-5 közepes méretű lesz szükségünk. A jobb állag miatt viszont érdemes a paradicsomok héját eltávolítani. Néhány percre tegyük a paradicsomokat forró vízbe, hogy könnyen leváljon roluk a héj.
  • A zöldséges csicseriborsó ragu tipikusan olyan recept, ami másnap még finomabb tud lenni, ami tökéletes választásá teszi a dolgos hétköznapokban, amikor egy nappal előre kell gondolkodni.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!