cékla tészta
Egyszerű vegán receptek,  Vegán főételek,  Vegán receptek,  Vegán vacsora ötletek

Céklás tészta szósz

A cékla egyértelműen és szó szerint a hideg hónapok üde foltja, legalábbis szerintem. Igyekszem mindenféle formában kipróbálni. Készült már belőle krémes rizottó és leves, izgalmas curry, tettem el fermentálva is, úgyhogy valami új dolgon törtem a fejem. Így jött az ötlet, hogy miért ne csináljak céklás tészta szószt? Ha a rizottóba jó, akkor biztos céklás tészta is jó lesz. Nem is tévedtem vele. Szerencsére még ezen kívül is van jó pár ötletem, amit ki lehet próbálni a maradék, több mint 1 kiló céklából, ami a hűtőben pihen. Azt kell csak eldöntenem, hogy egy formba bontó céklás brownie, vagy házi hummusz legyen a következő kisérlet.

De miért is érdemes céklás tésztát csinálni? A cékla nemcsak ízletes és látványos, hanem szuper gazdag tápanyagokban, amit szervezetünk remekül kamatoztat. Kiemelkedő a vas- és folsavtartalma, ami segít a vérképzésben, de a benne található antioxidánsok és rostok hozzájárulnak a bélflóra egyensúlyának fenntartásához is. A céklában található nitrátok pedig nemcsak a vérnyomás csökkentésében játszanak szerepet, hanem az érrendszer rugalmasságához is hozzájárul. A cékláról részletesen a linkre kattintva olvashatsz.

Céklás tészta szósz recept

Nagyon kényelmesen másfél óra alatt biztos összeállítható, de nagyon sietősen kevesebb, mint egy óra alatt is össze lehet dobni a céklás tésztát.

Hozzávalók (2 adaghoz):

  • 600 g cékla
  • 2 x doboz (250 ml) növényi tejszín
  • 1 (180 g) natúr tofu , lehet füstölt is
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • 1 kávéskanál kapor (opcionális)
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 – púpozott – evőkanál sörélesztő pehely
  • 60-70 gramm dió
  • Só, bors ízlés szerint
  • olaj
  • 250 g  szimpatikus tészta (spagetti, könyök, farfalle)

Elkészítés:

Előkészületek:

  • Ha ráérünk, akkor főzzük meg a céklát egyben. Mossuk meg jó alaposan, és héjával együtt enyhén sós vízben főzzük 35-40 percig. Így jobban megőrzi az ízét, zamatát, színét, no meg tápanyag tartalmát a cékla. Miután megfőtt a cékla, hámozzuk meg, és vágjuk apróbb kockákra. (Ha nagyon nagy céklával van dolgunk, akkor azért érdemes félbe).
  • Ha annyira nem érünk rá pepecselni, akkor mossuk meg alaposan a céklát, hámozzuk meg, és vágjuk apróbb kockákra.

Szósz elkészítése

  1. A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra. Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd pirítsuk üvegesre a hagymát..
  2. Adjuk hozzá a főtt céklát, tegyük hozzá a reszelt fokhagymát, majd pirítsuk 5-10 percig.
  3. Morzsoljuk hozzá a tofut, öntsük fel a növényi tejszínnel, adjuk hozzá a fűszereket, citromlevet és a sörélesztő pelyhet. Egy kicsit melegítsük össze, hogy a cékla és a tofu megszívja magát.
  4. Főzzük al dentére a kiszemelt tésztát, amíg egy kicsit hűl a cékla.
  5. Botmixerrel, vagy aprítógépben dolgozzuk simára a céklás tészta szószt. Ha túl sűrűnek ítéljük a szószt, akkor higitsuk növényi tejjel, vagy vízzel. Ha bízunk az aprítonk képességeiben, akkor egy kis diót már most tehetünk a leendő céklás tészta szószhoz.
  6. Aprítsuk egy kis diót feltétnek. Egy kicsit megfutathatjuk olajon, hogy még íz gazdagabb legyen.

Megjegyzések, tippek

  • Egy kis csavarhatunk a céklás tésztán azzal, hogy citrom helyett lime levet használunk.
  • Ha nem rettensz meg az újdonságoktól, akkor szerecsendióval, korianderrel és fahéjjal gazdagíthatod az ízvilágot. Remekül illenek az édeskés céklához.
  • A céklát megsütheted a sütőben is, amivel karakteresebb lesz az íze is. Mosd meg a céklát, hámozd meg, majd vágd kockákra. 200°C-on kb. fél óra alatt elkészül. Kb. 10 perc mulva tedd hozzá a fokhagymát (egészben), a hagymát pedig aprítva. Mehet majd egybe minden az aprítóba.
  • Ha nagyon szép krémesre szeretnéd készíteni, akkor bevetheted a “titkos” vegán odú ászt. Áztass vízbe kb. 60-70 gramm kesudiót legalább fél napra. Majd cseppegtesd le, majd tedd az aprítóba a céklával együtt. A krémes textúra garantált lesz.
  • Ha füstölt tofut használsz, akkor tehetsz a céklás tészta szószhoz egy kis füstölt paprikát is. A füstös édes ízvilág nagyon izgalmas lesz.
céklás tészta

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!