
Brokkolis kókuszos tofu mogyorószósszal
Tartalomjegyzék
ToggleHa szereted az ázsiai ihletésű ételeket, akkor ez a brokkolis-kókuszos tofu mogyorószósszal garantáltan el fogja nyerni a tetszésedet Ez a recept tökéletes egy gyors, de mégis különleges vacsorához, hiszen tele van izgalmas fűszerekkel és krémes textúrákkal. A tofu ropogósra pirul, a brokkoli friss és roppanós marad, míg a földimogyorós szósz erőteljes, gazdag ízt ad az egész ételnek.
Bár sok minden kell a recepthez, azonban ettől független végtelen egyszerű. Az egész alapját az adta és adja is, hogy nagyon szeretjük a földimogyoróvajat és mostanában mindig van itthon, úgyhogy igyekszünk mindenféle módon felhasználni.
De nem csak finom és különleges a recept, hanem tökéletesen kiegyensúlyozott is: a tofu és a mogyoróvaj remek növényi fehérjeforrás, a brokkoli tele van vitaminnal, a kókusztejszín pedig selymes, krémes állagot ad az ételnek. Ha szeretnéd feldobni, szórj rá pirított szezámmagot vagy egy kevés aprított földimogyorót a tálaláskor!

Brokkolis-kókuszos tofu mogyorószósszal recept
- 1 közepes brokkoli (kb. 500 gramm, lehet fagyasztott is)
- 3 csomag tofu
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- chili
- só & bors
- szezámolaj
- egy hüvelykujj friss gyömbér
- 1 teáskanál mustár
- 1 mokkáskanál rizsecet
- 1 evőkanál limelé (elhagyható)
- 2 nem púpozott evőkanál földimogyoróvaj (100%)
- 2 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál rizsszirup vagy hasonló édesítőszer (agave, kaktusz virág szirup stb.)
- 1 doboz kókusztejszín (Cocomas például)
- 1 csipet fahéj
Elkészítése
- Szedjük rózsáira a brokkolit, mossuk meg alaposan majd gőz fölött pároló edénybe pároljuk készre. Ne túl puhára, maradjon friss és roppanós. Kb. 15 perc alatt van meg. Morzsoljuk le a tofut egy tálba/tányérba és tegyük félre.
- Forró olajon kezdjünk bele az apróravágott vöröshagyma píritásába. Ha kezd kicsit üveges lenni, akkor reszeljük hozzá a gyömbért. Néhány perc előny után mehet hozzá a fokhagyma is reszelve, vagy fokhagymanyomóval.
- Ha kiillatozta magát a fokagyma, akkor tegyük hozzá a félretett, lemorzsolt tofut, sót, borsot és chilit ízlés szerint. Süssük addig az egyveleget, míg a tofu össze nem esik és kicsit meg nem pirul. Ez kb. 15-20 percet is igénybe vehet. Addig keverjük ki a földimogyorós szószt. (A brokkoliról se feledkezzünk meg, nehogy szét párolodjon!)
- Forraljunk vizet, maximum egy deciliterre lesz szükségünk. Tegyünk 2 evőkanál földimogyoróvajat egy tálba, tegyünk hozzá 2-3 evőkanál szójaszószt, 2 evőkanál rizsszirupot, vagy hasonló édesítőt, 1 mokkáskanál rizsecetet, és egy teáskanál mustárt. Öntsük fel először kb. fél deci forró vízzel a kimért dolgokat. Keverjük el, és a megfelelő szószos állag eléréséig adagoljunk hozzá forróvizet.
- Tegyük hozzá párolt brokkolit, majd a kókusztejszínt és egy csipet fahéjt a tofus egyveleghez, keverjük el.
- Tegyük hozzá a kikevert földimogyorós szószt is és a limelevet, majd forraljuk össze az egészet. Készen is vagyunk.
Jázmin rizzsel, vagy ázsiai (üveg, rizs) tésztával az igazi!

Tippek, megjegyzések
- A jázmin rizst érdemes abba a vízbe megfőzni, ami felett a brokkolit pároltuk. Csak ne feledkezzünk meg róla, mint ahogy én tettem. Mint kiderült, egy bögre rizs több liter vizet is képes felszívni.
- Szójaszósz mellett miso pasztát is tehetünk bele. Sajnos viszont az nem minden sarki boltban kapható.
- A brokkoli szára is ehető, ne hagyjuk veszni. A sötét zöld, külső részét vágjuk le, és a szép, világos fehér részét vágjuk fel nagyobb darabokra és tegyük a párolandó brokkoli közé.
- Lidl-ben kapható teriyakis, vagy marinált tofut ajánlom. Utóbbi az Aldiban is megtalálható.
- Tálalhatjuk pirított szezámmaggal, vagy aprított pirított földimogyoróval.
- Ha nagyon ráérünk, akkor nagyon szépen hosszan piríthatjuk a tofut.