Egyszerű mustáros tofu serpenyőben
Tartalomjegyzék
ToggleEgy kevésbé jól beosztott időmenedzsment szülte eme remek és végtelen egyszerű receptet. Szóval a lényege, hogy szó szerint abból kellett főzni, ami volt és ráadásul gyorsan. Úgyhogy gyors szemle otthon és a szomorú következtetés, hogy szinte semmi nincs. Hagyma, tofu árválkodott csak otthon, amit így elsőre észrevettem. Persze az se rossz, ha jól fűszerezzük a tofut aztán csak serpenyőben megsütjük, de valahogy többet szerettem volna ennél.
Úgyhogy kicsit jobban körbenéztem, így aztán látókörömbe került még ez-az, ami ideális tette a tofut arra, hogy kicsit szószosabb legyen: mustár és bontott zabtej.
Mustáros tofu serpenyőben recept
Szükség szülte, úgyhogy sok hozzávaló nem kell hozzá.
- 2×180 gramm – füstölt – tofu
- 1 db vöröshagyma
- kb. másfél evőkanál mustár
- 2 evőkanál liszt
- fokhagyma granulátum
- 3 deciliter növényi tej (zabot, vagy szóját ajánlom)
- szójaszósz (vagy bármilyen szimpatikus fűszer)
- bors
- szükséges esetén só
- olaj
Elkészítése
- Serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, majd tegyük hozzá az apróra vágott hagymát. Míg pirul a hagyma, kockázzuk fel a tofut.
- Tegyük a kockára vágott tofut a hagyma mellé és süssük addig, míg nem kap egy kis színt.
- Locsoljuk meg szójaszósszal a tofut és szórjuk meg ízlés szerint feketeborssal. Én kb 2 evőkanálnyit használtam, de ez nagyban függ attól, hogy mennyire sós a szójaszósz. Néhány percig kevergessük, hogy kicsit karamellizálódjon a szójaszósz és kérges legyen a tofu.
- Tegyük hozzá a két nem túl púpozott evőkanál lisztet. Néhány percig pirítsuk a lisztbe forgatott tofut.
- Öntsük fel a tejjel, majd tegyük hozzá a mustárt is és kb egy teáskanál fokhagyma granulátumot. Keverjük csomómentesre a leendő szószt.
- Sűrű kevergetés mellett ne túl erős lángon forraljuk fel az egyveleget, majd még kicsit kevergessük, amíg jól be nem sűrűsödik.
Kész is vagyunk! Ideális tészta szósznak, de tökéletes már körettel is, mint rizs, bulgur vagy kuszkusz.
Egyéb megjegyzések
- Lehet rendes fokhagymát is használni, de én személy szerint olyankor nem igazán preferálom, amikor nem fő túl sokáig, mivel túl intenzív íze tud lenni.
- Növényi tejnek semleges ízű fajtákat ajánlom, illetve a tej ízű növényi tejeket, mivel tulajdonképpen egy rögtönzött besamelről van szó, amihez az édeskés, vagy karakteresebb ízű italok nem illenek. Legalábbis szerintem.