vegán coleslaw saláta recept
Saláták és szószok,  Egyszerű vegán receptek,  Vegán receptek

Vegán coleslaw, azaz amerikai káposzta saláta

A coleslaw saláta az egyik nagy kedvencem, ami a nyári kerti partik egyik elengedhetetlen kelléke. Viszont ez nem azt jelenti, hogy csak nyáron lehet csinálni. A két legfőbb hozzávaló – a káposzta és a sárgarépa – szezonja pont a téli időszakra esik, így ilyenkor lehet csak igazán friss és ropogós amerikai káposztasalátát csinálni. Mi a különbség az eredeti coleslaw és a vegán amerikai káposztasaláta között? Szinte semmi! A vegán coleslaw tojásmentes majonézzel készül és kész.

Bár a coleslaw nem egy klasszikus értelembe vett egészséges saláta, mivel jócskán van benne majonéz, ami finom szólva nem a legtáplálóbb alapanyag, cserébe viszont tele van felesleges kalóriával. Viszont egy nagy adag vegán káposztasalátában jól eloszlik, így egy főre nem fog túl sok felesleges zsír jutni. A zsenge, nyers káposzta és sárgarépa pedig hihetetlenül egészséges, frissítő és a coleslaw öntettel mennyei. Az ízek egy éjszaka alatt tökéletesen összeérnek.

A másik nagy előnye a vegán coleslaw-nak, hogy végtelenül egyszerű elkészíteni, kevés és könnyen beszerezhető alapanyag kell csak hozzá. Az eredeti coleslaw-ban nincs más, mint vörös és fejes káposzta vegyesen, sárgarépa, hagyma, majonéz, só, bors és ecet. Időnként kerül hozzá joghurt, vagy tejföl jellegű krém, amik növényi hozzávalóval könnyedén helyettesíthetők. Egyetlen hátránya van az amerikai káposztasalátának: a zöldségek lereszelése elég pepecselős tud lenni. Viszont nem árulok el vele nagy titkot, hogy nagyon megéri!

vegán amerikai káposztasaláta recept

Eredeti coleslaw recept története

A coleslaw, vagyis az amerikai káposzta salátát nem meglepő módon az Egyesült Államokkal kötjük össze. Az amerikai gyorséttermek és BBQ partyk kötelező eleme. Viszont oly sok mindenről kiderült már – például a bolognai ragu -, hogy valójában az ételnek kevés köze van a névadó helyhez. Mi a helyzet az amerikai káposztasalátával?

Az eredeti coleslaw receptet a Németalföldig, egészen pontosan a holland konyháig lehet vissza követni. Már az újvilág felfedezése előtt a holland konyha egyik alapját képezte a káposzta saláta, amit “koolsla” néven jegyeztek. A coleslaw neve is innen ered. Majd az 1600-as években a kivándorló hollandok magukkal vitték a coleslaw receptjét a tengeren túlra, ahol a évszázadok során kiforrt a manapság amerikai káposzta salátának hívott recept, ami az egyik legnépszerűbb köret, vagy kisérő lett az Egyesült Államokban.

Az amerikai káposzta saláta eredeti receptje nincs kőbe vésve, számtalan különböző változata van. Az alapvetően reszelt lila és fejeskáposztából, reszelt sárgarépából, lilahagymából áll, amit a jellemzően a majonézből, joghurtból, mustárból, ecetből, cukorból álló coleslaw öntet tesz egyedivé és ízletessé. Manapság számtalan egyéb hozzávaló is megjelenhet a receptben, többek között dió, zeller, zellerszár, mazsola és még hosszan lehetne sorolni.

Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Vegán coleslaw recept

Az amerikai káposzta saláta recept kifejezetten egyszerű, viszont nem árulok zsákbamacskát, van vele munka. A zöldségek – saláta és sárgarépa – lereszelése emberes feladat tud lenni. Illetve legalább egy fél nappal előre kell gondolkodnunk, hogy az ízek összeérjenek a coleslaw-ban.

Hozzávalók

Vegán saláta alaphoz:

  • Kb. 700 gramm – egy közepes fej fele kb. – káposzta (eredeti coleslawban lila és fejes káposzta vegyesen van)
  • 350 gramm sárgarépa (kb 3-4 közepes)
  • 2 közepes lilahagyma
  • friss, vagy szárított petrezselyem

Coleslaw öntet:

  • Egy evőkanál almaecet
  • Egy teáskanál fehérborecet
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 120 gramm tojásmentes majonéz
  • 80 gramm növényi joghurt, vagy vegföl (vagy még ugyanennyi majonéz)
  • 1 evőkanál porcukor, rizsszirup vagy más könnyen elegyedő édesítő
  • só és bors ízlés szerint
  • (Opcionális) fél teáskanál őrölt zellermag (az eredeti coleslaw recept ír, de én itthon sehol nem találtam. Nem hiányzott.)
  • (Opcionális) fekete só

Coleslaw saláta elkészítése

  1. Reszeljük le a zöldségeket egy nagy jól zárható edénybe, tálba. Én a káposztával csalók és inkább hajszál vékony szeleteket vágok belőle, nem szenvedek a reszelésével. A hagymát is nagyon apróra vágom.
  2. Keverjük össze a káposztasaláta összetevőit egy kis sóval és borssal.
  3. Összeállíthatjuk külön is a coleslaw öntetet, de igazából felesleges. Tegyük hozzá a zöldséges egyveleghez szépen sorjában a szósz összetevőit, majd jó alaposan keverjük össze.
  4. együk hűtőbe legalább fél napra, de inkább egy egész napra a vegán amerikai káposztasalátát, hogy az ízek összeérjenek és a káposzta megpuhuljon.

Megjegyzések és tippek a vegán amerikai káposztasalátához

  • Ne lepődjünk meg, nem lesz lélegzet elállítóan finom az amerikai káposzta saláta amint elkészült, viszont másnapra…. Ezért fontos, hogy legalább fél napra hűtőbe tegyük, hogy az ízek összeérjenek és a káposzta megpuhuljon.
  • Sajnos a coleslaw – mint sok minden más meghatározó eleme az amerikai konyhának – nem tűnik a legegészségesebbnek a sok majonéz láttán. Valóban nem a legegészségesebb saláta, de elég nagy adagról beszélünk ahhoz, hogy megfelelően eloszlodjon a majonéz mennyiség
  • Manapság könnyű a boltokban vegán, tojásmentes majonézt kapni. Viszont jóval egészségesebbé tudjuk varázsolni a vegán amerikai káposztasalátánkat, ha mi magunk csinálunk házilag majonézt. Idén elég hektikus volt az ünnepi időszak, úgyhogy nálam elmaradt ezúttal.
  • Fekete sóról szó sincs az eredeti coleslaw receptben, azonban kifejezetten jól passzol hozzá. Valószínűleg azért, mert tojásmentes majonézt használunk a vegán amerikai káposztasalátához, aminek az ízét pótolja kicsit.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!