Vegán tofu fasírt
Tartalomjegyzék
ToggleA tofu fasírt egy egészséges és egyszerű alternatívája a hagyományosnak tekintett húsból készült fasirtnak. A tofu fasírt legnagyobb előnye, hogy gyorsan el lehet készíteni és a receptet szabadon variálhatjuk, legalábbis ami a füszerezettséget illeti. A liszt és az egyéb hozzávalók arányára érdemes odafigyelni, ha nem amorf pacákat szeretnék. Bár a forma nem igen számít, hanem az íz, de azért az se mindegy, hogy hogyan fog kinézni a tofu fasírt.
A recept alapját természetesen a tofu adja, amiből a füstölt ajánlom. Emellett az összetartó erő, a liszt vagy zabpehely az, ami elengedhetetlen. A többi hozzávalót már jóval szabadabban variálhatjuk. Mondjuk a vöröshagyma és a fokhagyma szintén nem hiányozhat egy tofu fasírtból. A füszerezésben viszont már tényleg nagy szabadságunk van. Csinálhatunk könnyedebb zöldfűszeres golyókat, vagy magyarosabb pirospaprikás fasírtot egyaránt. Egy a lényeg, ne sózzuk el!
Vegán tofu fasirt recept
Egy viszonylag hagyományos ízvilágú tofu fasirt lett az eredmény, ami igazából mindenhez jól illik.
Hozzávalók (4 adag kb.)
- 360 gramm extra szilárd tofu
- 1 közepes vörös vagy lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 gramm aprószemű zabpehely
- 2 evőkanál olaj (bármilyen jó)
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 mokkáskanál őrölt fűszerkömény
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál szójaszósz
- Fél paradicsom (opcionális)
- Zöldfűszerek szabadon (én csak 4 közepes levél friss bazsalikomot tettem bele)
- Só és bors ízlés szerint
Elkészítés
- Csepegtessük le a tofut, majd morzsoljuk finomra egy nagy keverőtálba.
- Aprítsuk fel nagyon apróra a hagymát és a paradicsomot, reszeljük le a fokhagymát és tegyük keverjük hozzá a lemorzsolt tofuhoz.
- Tegyük hozzá a fűszereket, a mustárt, a szójaszószt, az olajat majd keverjük össze jó alaposan a masszát. Ha sütőben szeretnénk sütni, akkor melegítsük elő 180°C-ra.
- Keverjük hozzá a zabpelyhet is. Használhatunk lisztet is, vagy aprítógépbe finomabbra darálhatjuk a zabpelyhet.
- Gyúrjuk homogén masszává az összetevőket.
- A laposra formázott fasírtot – hogy jól átsüljön anélkül, hogy megégne és kiszáradna – süssük készre 20-25 perc alatt sütőbe, vagy serpenyőben.
Ha például szeretnénk hamburger pogácsaként felhasználni, akkor formázhatunk belőle nagyobb korongot.
Megjegyzések
- A fűszerekkel lehetünk bátrabbak és szabadosok. Egy a lényeg, a sóval óvatosan.
- Zabpehely helyett bármilyen liszt, vagy dara megteszi. Például kukorica, vagy gluténmentes zabliszt gluténmentes lesz a tofu fasirt.