Vegán spenótfőzelék
Tartalomjegyzék
ToggleA spenótfőzelék a menzák egyik klasszikus fogása, ami némiképp megosztó volt. Sokan szerették – köztük én is -, sokan pedig rá se tudtak nézni a zöld szmötyire. Nem állítom, hogy egy gourmet élmény lett volna a menzás változat, de azért szódával elment. Az otthoni spenótfőzelék viszont kifejezetten jó volt a maga egyszerűségében is. A gyermekkorom jó bevált receptjét módosítottam egy kicsit, hogy a spenótfőzelék vegán legyen.
A vegán spenótfőzelék tulajdonképpen nem más, mint egy tej nélküli spenótfőzelék. Szerencsére minden más hozzávaló állati eredet mentes. Meg persze ne tükörtojással tálaljuk, ahogy azt sokan megszoktuk. Illetve nem is lesz teljesen tej mentes a spenótfőzelék, mivel a hagyományosnak számító tej helyett használhatunk natúr ízvilágú növényi tejet: zabot, vagy szóját. A többi tej édeskés íz világú tud lenni, ami nem igazán áll jól a spenót főzeléknek.
A spenót egy rendkívül ízgazdag és egészséges zöldség. Magas az ásványi anyag, vitamin és antioxidáns tartalma. Emellett rosttartalma rendkivül magas, illetve számottevő mennyiségben tartalmaz fehérjét is. Legnagyobb szerencsére jól bírja a fagyasztást, így nem csak késő tavasszal, amikor a szezonja van, ehetünk vegán spenót főzeléket, hanem egész évben.
Vegán spenótfőzelék recept tej nélkül
Az igazán jó spenótfőzelék titka – szerintem – a főtt burgonya. Nagyon klassz ízt ad neki, laktatóbb és krémesebb lesz tőle a vegán spenótfőzelék.
Hozzávalók:
- 500 g friss spenót vagy fagyasztott, kiolvasztott spenót
- 1 közepes vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 közepes burgonya (opcionális)
- 2 evőkanál liszt (bármilyen megteszi)
- 500 ml növényi tej (zab, szója vagy hasonló natúrabb vagy víz)
- Só és bors
- olaj
- Friss citromlé (opcionális)
- csipet szerecsendió (opcionális)
Elkészítése
- Engedjük ki a fagyasztott spenótot, ha mirelitet használunk. Szobahőmérsékleten időbe fog telni, rá segíthetünk azzal, hogy gőz fölött kicsit melegítjük.
- Főzzük meg sós vízbe a kockára vágott burgonyákat.
- Egy közepes méretű serpenyőben hevítsünk fel az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát. Ha már üveges a vöröshagyma, akkor reszeljük hozzá a fokhagymát is. 1-2 percig süssük őket.
- Add hozzá a spenótot a hagymához, öntsük fel a növényi tej egy részével, majd keverjük el.. Utána öntsük hozzá a maradék tejet. Tegyük hozzá a főtt, összetört burgonyát. Tegyünk hozzá sót, borsot illetve szerecsendiót, amitől egy kis pikáns íze lesz.
- Ha friss spenótot használunk, akkor főzzük addig, míg jól meg nem puhul. Ha szeretnénk nagyon krémessé tenni a vegán spenót főzeléket, akkor botmixerrel lepürésíthetjük a főtt burgonyával.
- Készítsünk rántást a főzelékhez. Egy serpenyőbe hevitsünk olajat, tegyünk rá 2 evőkanál lisztet. Kevergessük addig, amíg nem kap szép színt. Keverjük bele rántást csomómentesen a vegán spenótfőzelékbe.
Süthetünk hozzá tofut, vagy készíthetünk hozzá jó magyaros szója, illetve gombapörköltet.