gemista
Vegán vacsora ötletek,  Egyszerű vegán receptek,  Vegán receptek

Gemista – a görög sült töltött paprika és paradicsom páros

Kezdő vegánként jutottam el először Görögországba, ahol gyorsan lett két olyan fogás, ami hatalmas kedvenc lett. Egyrészt, nem nagyon volt más alapból vegán dolog – de legalább ez mindenhol -, de ami még fontosabb, hihetetlenül jó mindkettő. Az egyik a görög töltött paprika és paradicsom páros, azaz a gemista, a másik a töltött szőlőlevél, a dolmades. Sajnos mind a sült paradicsom, paprika és a töltött szőlőlevél csak köret, de legalább igencsak jó köret.

Aztán sajnos úgy alakult, hogy azóta nem igen jártam Görögországban, úgyhogy feledésbe merült a gemista számomra. A töltött szőlőlevél felbukkan itt ott időnként Magyarországon is, illetve Cipruson is nagyon elterjedt, azonban a görög töltött paradicsom már kevésbé. Morfondiroztam is az elkészítésén itthon, de a savanyított szőlőlevélnél elakadtam. A gemista meg nem jutott soha az eszembe, pedig tagadhatatlan, hogy nagyon jó.

Míg nem minap akkora paradicsomokra lettem figyelmes a boltban, hogy egyből beugrott minden. Gyorsan be is pakoltam a kosárba 3-at, meg három szép édes paprikát is. Majd megnéztem 3 különböző gemista receptet, megvettem minden szóba jöhető alapanagot, hogy aztán majd szimpátia alapján összegyúrom a saját verziómat. Szerencsére a görög töltött paprikához nem kell semmi ide haza nehezen beszerezhető hozzávaló és ami még jobb, alapból vegán!

sült paradicsom paprika görög módre

Gemista – görög töltött paprika, paradicsom recept

A recept maga kifejezetten egyszerű, viszont a sütési ideje elég hosszú, úgyhogy úgy számoljunk. kb. 60-70 percet legalább sütni kell, ha nem többet a töltött paradicsomot és paprikát. A legnehezebb része cserében viszont a paradicsom óvatos kivájása, minden más elronthatatlan. Útobbit viszont tapasztalatból mondom, nem nehéz elrontani.

Hozzávalók

  • 3 nagyobb paradicsom,
  • 3 nagyobb piros kaliforniai paprika,
  • só,
  • olívaolaj és oregánó (elhagyható).

Töltelék:

  • 200 gramm kerekszemű rizs (arborio, jázmin is tökéletes),
  • 2 gered fokhagyma,
  • 1 kisebb-közepes lilahagyma,
  • 2 evőkanál kapribogyó,
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely,
  • oregánó,
  • menta (kb. 1/2 evőkanál szárított, vagy marék friss)
  • petrezselyem (szárított, friss egyaránt jó),
  • 1 tk oregánó,
  • 1 tk bazsalikom,
  • fél tk kapor (opcionális),
  • chili pehely (opcionális)
  • olívaolaj,
  • só, bors

Paradicsomszósz:

  • 2-3 paradicsom (kb. 300 gramm),
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom (vagy kétszer annyi friss paradicsom),
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 bögre víz kb. (ha friss paradicsomot használunk sűrített helyett, akkor egy kicsit kevesebb),
  • chilli pehely,
  • só,
  • bors.
töltött paradicsom paprika

Sült töltött paradicsom, paprika elkészítése

  1. Kezdjük a legkomplikáltabb résszel, a zöldségek előkészítésével. Vágjuk le a paprikák tetejét, ahol a legszélesebb, majd vágjuk le a magházat és tisztítsuk meg a belsejét is a magoktól. Jöhet a paradicsom. Hasonlóan járjunk el, és figyeljünk arra, hogy bőven maradjon kalapja. Majd nagyon óvatosan váljuk ki a belsejét és tegyük félre. Keverjünk össze egy kis olivaolajat oregánoval és sóval, és vékonyan kenjük át a zöldségeket. De az is elég, ha csak megsózzuk. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. 5-10 percig akár elősüthetjük a zöldségeket.
  2. Jöhet a töltelék. Szerencsére semmit nem kell külön sütni-főzni. Egy nagyobb tálba mérjük ki a hozzávalókat: rizs, apróra vágott hagyma, kapribogyó és a paradicsom belseje, reszelt fokhagyma, sörélesztő pehely, oregánó, bazsalikom, menta, petrezselyem, 3-4 evőkanál olívaolaj, só-bors ízlés szerint, illetve kis chili pehely és kapor is mehet bele. Keverjük össze jó alaposan az egyveleget és tegyük félre.
  3. A szószon a sor. Szerencsére ezzel se nagyon kell bajlódni. A legegyszerűbb, ha mindent bedobunk az aprítóba és kész. Ha nem, akkor aprítsuk fel nagyon apróra a paradicsomokat, keverjük össze a reszelt fokhagymával, a fűszerekkel és a vízzel.
  4. Kenjün ki olajjal egy tepsit, amibe szorosan elférnek a töltött paprikák és paradicsomok. Tegyük is bele üresen a zöldségeket, majd töltsük meg őket. Fontos, hogy ne tegyük “púpra” a tölteléket, mivel a rizs meg fog dagadni. Ha marad töltelék, akkor azt keverjük el a szósszal. (A zöldségek sapiját ne felejtsük el visszarakni).
  5. Öntsük a tepsibe a szószt, és figyeljünk rá, hogy egyenletesen eltudjon oszlodni a görög töltött paprikák és paradicsomok között. Fedjük le alufolával, hogy biztosan meg főjön a rizs és ne égjen meg a gemista teteje. 50-60 percig süssük így.
  6. Ellenőrizzük a rizst legkésőbb 1 óra leteltével. Ha megfőtt, vagy majdnem megfőtt, akkor vegyük le az alufóliát és süssük akár enyhén feketére a töltött paradicsomokat és paprikákat. Kb. Fél óra alatt tökéletes sült paradicsomokat és paprikákat kapunk!
gemista a görög sült paprika paradicsom

Megjegyzés rovat

  • A tölteléket lehet színesíteni idény zöldségekkel, például a padlizsán és a cukkini, de különösen a török paradicsom nagyon jó illik bele.
  • Fenyőmag, vagy igazán ínyencek mazsolával is feldobhatják.
  • Az eredeti receptbe időnként raknak különféle sajtot, főleg fetát persze, így bátran kisérletezhetünk növényi helyettesítőkkel. Én nem nagyon csípem őket, mert igazából ízesített olajok.
  • Igazából ez csak köret, vagy előétel, így érdemes valami fehérjével készülni mellé.
  • Próbáljunk olyan paradicsomot és paprikát keresni, ami inkább széles, mint magas. Minél jobban ellepi a szósz, annál jobb lesz a gemista.
görög töltött paprika paradicsom

Szólj hozzá!