Caldo verde – a portugál zöldleves
Tartalomjegyzék
ToggleVolt szerencsém Erasmus révén hosszabb időt tölteni Portugáliában – akkor még mindenevőként. Rengeteg szép emléket hoztam magammal, köztük természetesen ízeket és néhány receptet. Ugyanis a portugál konyha csodálatos ugyan, de a legtöbb hagyományos étel alapját a tenger adja: halak, kagylók, tintahal, és minden, ami az Atlanti-óceánban él. A nemzeti büszkeségük, a bacalhau – azaz a szárított-sózott atlanti tőkehal – gyakorlatilag minden formában előfordul, az ünnepi asztaltól a hétköznapi vacsorákig. Ezeket az ízeket növényi alapon visszaadni nemcsak nehéz, hanem inkább lehetetlen és nem is érdemes – de szerencsére a Caldo Verde nem tartozik ebbe a kategóriába.
Ez az egyszerű, rusztikus portugál zöldleves eredetileg is – majdnem – növényi hozzávalókból készül: burgonyából, kelkáposztából. Amit a neve is sugall, tükörfordítás szerint egyszerűen csak: zöld leves. Persze – akárcsak idehaza – nem bírják ki, hogy valami húst ne tegyenek bele. Jelen esetben valamilyen ibériai kolbászt. A caldo verde vegán változatnál mindössze annyit kell tennünk, hogy a kolbászt növényi alapúra cseréljük – minden más maradhat úgy, ahogy van. Azt pedig manapság már egyáltalán nem lehetetlen feladat, sőt. Igaz, olyan pont ugyanolyan ibériai jellegű vegán kolbászt valószínűleg nem találunk, de hát, valljuk be, még a húsos verzióból sincs kettő, ami teljesen egyforma lenne.
Ízvilágában a Caldo Verde egyébként meglepően közel áll hozzánk: olyan, mintha a burgonya krémlevest és a frankfurti levest kereszteztük volna egymással. Krémes, egyszerű, mégis karakteres – pont az a fajta étel, ami egy esős délutánon, forrón a tányérból.
Caldo verde recept
Viszonylag gyorsan és egészen egyszerűen összelehet állítani a caldo verdét. Bő egy óra alatt el lehet készíteni.
Hozzávalók
- 2-2,5 liter zöldségleves alaplé (vagy kb. 2 leveskocka)
- Kb. 40 dkg kelkáposzta (egy közepes méretű kelkáposzta ⅓)
- 3-4 közepes (40 dkg kb.) sárga (főzni való) burgonya
- 200 gramm (lehet több is) vegán kolbászféleség
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- vegeta (opcionális)
- só
- bors
- olívaolaj
Caldo verde elkészítése
- Hámozzuk meg, majd kockázzuk fel a burgonyát és tegyük hideg, sós vízbe, hogy veszítsen kicsit a keményítő tartalmából. Ha bízunk a vegán kolbászban, hogy nem fog szét porladni, akkor karikázzuk fel, majd abba a lábosba, amiben a levest készítjük majd, forró olivaolajon pirítsuk le jó alaposan.
- Tegyük félre a növényi kolbászt, ha az előző lépésbe belekezdünk. Forró oliva olajon pirítsuk üvegesre az apróra vágott vöröshagymát. Ha már kezd színe lenni a hagymának, akkor mossuk át, majd csöpögtessük le a félretett burgonyát.
- Tegyük a hagymához a krumplit, majd reszeljük, vagy nyomjuk hozzá a fokhagyma gerezdeket. 5-6 percig sütögessük a burgonyát gyakori kevergetéssel.
- Öntsük fel az egyveleget a zöldség alaplével, vagy vízzel (majd ha felforr a víz, akkor érdemes hozzáadni a leveskockát). Főzzük puhára a krumplit. Addig mossuk meg alaposan és vágjuk vékony csíkokra a kelkáposztát.
- Ha megfőtt a krumpli, akkor vegyük le a tűzről, hagyjuk kicsit hűlni, majd botmixerrel turmixoljuk krémesre. A hagyomány szerint egyetlen kolbász karikát még hozzá tesznek a portugálok, mielőtt krémesre dolgoznák a levest. Érdemes akár többet, a félre tett vegán kolbászok ⅓-át hozzáadni a caldo verde krém alapjához (főleg, ha többet használunk).
- Tegyük vissza a caldo verdét közepes lángra, és tegyük hozzá a kelkáposztát. Főzzük addig a levest – 8-10 perc forrástól számítva -, míg a kelkáposzta kicsit meg nem puhul. Vegyük le a tűzről, keverjük hozzá a félre tett kolbászt és kész is vagyunk.
Tippek és megjegyzések
- Nem kell félni a leveskockától, illetve az ételízesítőtől sem. Manapság már számtalan jó minőségű, pálmaolaj és ízfokozómentes változat van, ami tulajdonképpen nem több, mint szárított zöldségkeverék. Véleményem szerint ez teljesen rendben van, javítsatok ki, ha van valami hátulütője.
- Én a Lidl-ben vásároltam a vegán kolbászt, és szerintem teljesen rendben volt ízre is és állagra is. Utóbbi elég fontos ez esetben. A herbaházban szoktam venni barnarizs és csicseriborsó kolbász szerűséget, amiknek az íze hibátlan, viszont nagyon porhanyósak.
- Ha nem találunk alkalmas vegán kolbászt, vagy nem szeretnénk ultrafeldolgozottnak tűnő terméket fogyasztani, akkor füstölt tofuval is helyettesíthetjük.