italok,  Vegán receptek

Espresso szóda

Eme remeket nehéz lenne receptnek hívni, mivel egyszerrű, mint az egyszeregy. Inkább csak azért osztom meg, mivel kevesen gondolnak rá, hogy a kávé milyen jó tud lenni bubisan. Igen, lehet, hogy most lesznek, akik kicsit megrökönyödnek, de igazából fantasztikus. Főleg a nyári nagy melegben, ami manapság már inkább tikkasztó hőség.

Szóval ha lehet bubis tea, akkor miért ne lehetne bubis kávé? Nem kell hozzá más, mint szóda, kiváló nem túl sötét pörkölésű kávé, jég és egy jó karos kávéfőző. Persze nyilván másfajta kávéfőzővel is működik, de nekem ez az igazi.

Már lassan 10 éve többet jelent számomra a kávézás a koffein bevitelnél. Sokkal inkább egy élmény, szertartás, amit igyekszek a legmagasabb fokon művelni. Immáron sokadik napja tombol az egyre elviselhetetlenebb kánikula, úgyhogy azon morfondiroztam, hogyan dobjam fel a mindennapi kávémat. Espresso tonic és a frappé, a két nagy nyári kávé kedvenc most nem játszik, mivel – megint – igyekszem kicsit a cukor fogyasztást visszavenni és utóbbi kettőhöz sajnos elengedhetetlen. 

Régről emlékszem egy igen egyszerű, ám meglepően jó kombinációra espresso szóda néven. Nagyon nincs már meg, hogy az miből állhatott, de a név alapján presszó kávéból és szódából. Úgyhogy neki is láttam a kutyulásnak. Minden ugyanaz, mint az espresso tonicnál, azzal a különbséggel, hogy cukros tonik helyett szóda került a pohár aljára jéggel. A szép nagy jégdarabokra csurgattam gondosan a kávét, hogy a szénsavval ne lépjen reakcióba.

Az eredmény frissítő, könnyed ital cukormentesen! Olyan, mint egy jeges americano csak éppen bubival, amit bátran ajánlok mindenkinek. Persze aki édesen szereti a kávét, adhat hozzá cukorszirupot. Viszont fontos megjegyezni, hogy ez jó minőségű, világosabb pörkölésű kávéval működik csak, mivel fontos, hogy a kávénak legyen karaktere.

espersso szóda
Sajnos csak apróbb jégkockák voltak itthon, úgyhogy lett egy kis hab a tetején.

Espresso szóda recept

Igazi gyors frissítő a hőségben!

Hozzávalók

  • 120 ml szóda, vagy dús ásványvíz
  • 1 adag espresso, vagy dupla espresso (jó minőségű, világos vagy közepes pörkölésű kávébabból)
  • jég (jó, ha nagyobbacska darabok)
  • szívószál (opcionális)
  • cukorszirup (opcionális)

Elkészítése

  1. Öntsünk egy pohárba a szódát. Ha édesen szeretnénk, akkor szódában keverjünk el cukorszirupot. Inkább ezt javaslom, mint azt, hogy a kávéba oldjunk fel cukrot.
  2. Főzzünk le egy – vagy dupla – presszót.
  3. Tegyünk jeget a szódára.
  4. Óvatosan csorgassuk rá a kávét a jégre, hogy ne a szódával érintkezzen először. Így megakadályozzuk, hogy heves reakcióban lépjen a szóda a kávéval és sűrű, vastag kesernyés hab keletkezzen a kávé tetején.

Egészségünkre!

Szólj hozzá!