ázsiai tészta földimogyoró szósszal
Egyszerű vegán receptek,  Vegán receptek

Ázsiai tészta földimogyoró szósszal és marinált tofuval

Nagyon szeretjük a földimogyoró vajat, azonban nem igen találkozni igazán jó, 100%-ossal az üzletekbe, így otthon csináltunk házilag, ami azért elég macerás, ezért csak egy-egy recepthez használtuk, amit kinéztünk. Aztán az erre a célra – is – vásárolt aprító elesett a földimogyoró vaj előállításáért vívott csatába és így a mennyei mannától is távol kerültünk. Aztán egyszer szembe jött velem egy remek “kihagyhatatlan” 100%-os földimogyoróvaj akció, amire azt mondtam, miért is ne tenném be egyből a kosárba? Ez minden megváltoztatott.

Annyira bevált, hogy azóta szinte mindig van otthon. Úgyhogy elkezdődött a kísérletezés és mindenféle dologba belekerült spontán a földimogyoróvaj. Először csak nasikhoz, aztán jött az ötlet, hogy miért ne csinálnék valami jó kis ázsiai tésztát földimogyoró szósszal? Pár próbálkozás után megszületett az arány, ami kifejezetten jó lett. A recept maga nagyon egyszerű és rendkívül sokoldalú, hiszen igazából bármihez fel lehet használni. Én a rohanó hétköznapok miatt tényleg csak nagyon gyorsan összedobható alaphoz adom hozzá a szószt.

vegán ázsia tészta

Ázsiai tészta földimogyoró szósszal recept

Mindennel együtt körülbelül 1 órát kell szánni a recept elkészítésére.

Hozzávalók

    • 250 g mei tészta,
    • 500 g fagyasztott ázsiai zöldségkeverék,
    • 2 csomag (180 grammos) marinált tofu (vagy teriyakis),
    • 1 közepes lila hagyma,
    • 1 közepes vöröshagyma,
    • 4 gerezd fokhagyma, aprítva,
    • Olaj (szezámolaj a legideálisabb),
    • Zöldhagyma, vagy póréhagyma (opcionális),
    • szezámmag (opcionális),
    • földimogyoró (opcionális),
    • chili (opcionális).

Földimogyoró szósz:

  • 3 evőkanál (180-200 g) 100% földimogyoróvaj,
  • 3 evőkanál szójaszósz,
  • 60-70 ml forró víz, vagy opcionálisan 1 doboz (200 ml) növényi tejszín,
  • 1 teáskanál reszelt friss gyömbér,
  • 2 teáskanál barnacukor,
  • 1 evőkanál rizsecet,
  • Citromlé.

Elkészítése

    1. Morzsoljuk le a tofut (de vághatjuk kockákra is) egy tálba, aprítsuk fel a vöröshagymát, és szeleteljük vékony fél karikákra a lilahagymát.
    2. Forró olajon kezdjünk bele a hagyma pirításába. Ha sikerült üvegesre pirítani a hagymákat, akkor tegyük hozzá a tofut és 5-10 percig időnként megkeverve piritsuk az egyveleget.
    3. Addig is együnk fel vizet forrni a tésztának, és készítsük el a földimogyoró szószt az ázsiai tésztához. A szósz nagyon egyszerű, tegyünk mindent egy tálba és keverjük el szép simára. Ha felforrt a víz, tegyük bele a tésztát, és főzzük készre a megadott instrukciók alapján, 4-5 perc valószínűleg.
    4. Tegyük hozzá a tofuhoz a vékony karikákra vágott hagymát, vagy póréhagymát, ha van.
    5. Ha megpirult a tofu, akkor keverjük hozzá a fagyasztott ázsiai zöldségkeveréket.
    6. Várjuk meg, míg kiolvad a zöldségkeverék, majd keverjük hozzá a készre főzött, jól lecsöpögtetett tésztát.
    7. Ha sikerült elkeverni a tésztával a zöldségkeveréket, akkor egy kicsit pirítsuk le az egészet sűrű kevergetés közben.
    8. 5-6 perc elteltével keverjük hozzá a földimogyoró szószt is. Nem lesz könnyű, a mei tésztát elég nehéz elkeverni.
    9. Törjünk össze egy-két marék földimogyorót és keverjük hozzá az ázsiai tésztához, és meg is vagyunk.
egyszerű ázsiai tészta vegán
Bármilyen tésztával jól passzol.

Megjegyzések

  • Marinált, vagy teriyaki tofu a Lidl-ből, vagy az Aldiból a legegyszerűbb – és leggazdaságosabb – beszerezni.
  • Sót ne nagyon használjunk, maximum a végén, hogy ha sótlannak találjuk. A legtöbb szójaszósz nagyon sós.
  • Ha túl töménynek, vagy hígnak találjuk a végeredményt, akkor kicsit öntsük fel még vízzel.
  • Nem reklám, de a nagyon jó bevált földimogyoró vajat a gymbeam-ről szoktam rendelni. Szerintem ár/érték arányban nagyon megéri.

Szólj hozzá!