
Ázsiai tészta földimogyoró szósszal és marinált tofuval
Tartalomjegyzék
ToggleNagyon szeretjük a földimogyoró vajat, azonban nem igen találkozni igazán jó, 100%-ossal az üzletekbe, így otthon csináltunk házilag, ami azért elég macerás, ezért csak egy-egy recepthez használtuk, amit kinéztünk. Aztán az erre a célra – is – vásárolt aprító elesett a földimogyoró vaj előállításáért vívott csatába és így a mennyei mannától is távol kerültünk. Aztán egyszer szembe jött velem egy remek “kihagyhatatlan” 100%-os földimogyoróvaj akció, amire azt mondtam, miért is ne tenném be egyből a kosárba? Ez minden megváltoztatott.
Annyira bevált, hogy azóta szinte mindig van otthon. Úgyhogy elkezdődött a kísérletezés és mindenféle dologba belekerült spontán a földimogyoróvaj. Először csak nasikhoz, aztán jött az ötlet, hogy miért ne csinálnék valami jó kis ázsiai tésztát földimogyoró szósszal? Pár próbálkozás után megszületett az arány, ami kifejezetten jó lett. A recept maga nagyon egyszerű és rendkívül sokoldalú, hiszen igazából bármihez fel lehet használni. Én a rohanó hétköznapok miatt tényleg csak nagyon gyorsan összedobható alaphoz adom hozzá a szószt.

Ázsiai tészta földimogyoró szósszal recept
Mindennel együtt körülbelül 1 órát kell szánni a recept elkészítésére.
Hozzávalók
- 250 g mei tészta,
- 500 g fagyasztott ázsiai zöldségkeverék,
- 2 csomag (180 grammos) marinált tofu (vagy teriyakis),
- 1 közepes lila hagyma,
- 1 közepes vöröshagyma,
- 4 gerezd fokhagyma, aprítva,
- Olaj (szezámolaj a legideálisabb),
- Zöldhagyma, vagy póréhagyma (opcionális),
- szezámmag (opcionális),
- földimogyoró (opcionális),
- chili (opcionális).
Földimogyoró szósz:
- 3 evőkanál (180-200 g) 100% földimogyoróvaj,
- 3 evőkanál szójaszósz,
- 60-70 ml forró víz, vagy opcionálisan 1 doboz (200 ml) növényi tejszín,
- 1 teáskanál reszelt friss gyömbér,
- 2 teáskanál barnacukor,
- 1 evőkanál rizsecet,
- Citromlé.
Elkészítése
- Morzsoljuk le a tofut (de vághatjuk kockákra is) egy tálba, aprítsuk fel a vöröshagymát, és szeleteljük vékony fél karikákra a lilahagymát.
- Forró olajon kezdjünk bele a hagyma pirításába. Ha sikerült üvegesre pirítani a hagymákat, akkor tegyük hozzá a tofut és 5-10 percig időnként megkeverve piritsuk az egyveleget.
- Addig is együnk fel vizet forrni a tésztának, és készítsük el a földimogyoró szószt az ázsiai tésztához. A szósz nagyon egyszerű, tegyünk mindent egy tálba és keverjük el szép simára. Ha felforrt a víz, tegyük bele a tésztát, és főzzük készre a megadott instrukciók alapján, 4-5 perc valószínűleg.
- Tegyük hozzá a tofuhoz a vékony karikákra vágott hagymát, vagy póréhagymát, ha van.
- Ha megpirult a tofu, akkor keverjük hozzá a fagyasztott ázsiai zöldségkeveréket.
- Várjuk meg, míg kiolvad a zöldségkeverék, majd keverjük hozzá a készre főzött, jól lecsöpögtetett tésztát.
- Ha sikerült elkeverni a tésztával a zöldségkeveréket, akkor egy kicsit pirítsuk le az egészet sűrű kevergetés közben.
- 5-6 perc elteltével keverjük hozzá a földimogyoró szószt is. Nem lesz könnyű, a mei tésztát elég nehéz elkeverni.
- Törjünk össze egy-két marék földimogyorót és keverjük hozzá az ázsiai tésztához, és meg is vagyunk.

Megjegyzések
- Marinált, vagy teriyaki tofu a Lidl-ből, vagy az Aldiból a legegyszerűbb – és leggazdaságosabb – beszerezni.
- Sót ne nagyon használjunk, maximum a végén, hogy ha sótlannak találjuk. A legtöbb szójaszósz nagyon sós.
- Ha túl töménynek, vagy hígnak találjuk a végeredményt, akkor kicsit öntsük fel még vízzel.
- Nem reklám, de a nagyon jó bevált földimogyoró vajat a gymbeam-ről szoktam rendelni. Szerintem ár/érték arányban nagyon megéri.