cold brew kávé
Vegán receptek,  italok

A cold brew kávé, azaz a hidegen nem fözőtt, de isteni kávé

Ha nyár, akkor cold brew kávé! Legalábbis számomra a cold brew szinte annyira “a nyár”, mint például a görögdinnye. Najó, azért kávé nélkül el tud indulni egy nyári reggel, de dinnye nélkül már nem. De azért nem árt, ha lapul egy kis cold brew is a hűtőben, amikor már reggeli készülődés közben is folyik a víz rólam.

De mi is az a cold brew? Ahogy a neve is sejteti, egy hidegen készített kávé. Viszont, nem a megszokott főzött kávé, hanem áztatással készült. Ami sokaknak furának tűnhet elsőre, de akár második elgondolásra is. Szóval a lényege, hogy nem főzve készül el a kávé, hanem szépen lassan ázik ki belőle az aroma – no meg a koffein -, így egy teljesen más ízvilágú kávét kapunk, ami igencsak eltér a megszokottól.

A cold brew íze lágyabb és teljesen más ízjegyek jönnek ki a lassú áztatás, mint a forró vízzel főzött, vagy magas nyomáson főzött presszóval szemben. A jegeskávé pedig szinte mindig az utóbbikból készül, vagyis valamely főzött kávéból.  Ezért a cold brew nem összekeverendő a jeges kávéval, mivel a kettő ég és föld. Ízben és texturában egyaránt. Nem is beszélve az elkészítéséről, ami szintén igencsak eltér a megszokottól és sajnos igen időigényes is tud lenni, mivel legalább 12 órán keresztül kell áznia az őrölt kávénak. A folyamat felgyorsítható és leegyszerűsíthető cold brew készítő készülékkel, de én azzal kapcsolatban nem tudok nyilatkozni.

pohár coldbrew

A cold brew kávé

A cold brew két összetevőből áll: kávé és víz. No meg türelem, de az mindenkinek van, nem igaz? Szóval, emiatt nagyon lényeges, hogy eme két hozzávaló milyen minőségű.

Milyen kávéból készüljön a cold brew?

Hagyományosnak tekinthető, sötét pörkölésű klasszikus kávéból nem igazán érdemes cold brewt csinálni. A hidegen áztatott kávéhoz kiváló minőségű, világos pörkölésű kávé dukál. A pörkölt kávénak van egy egy egységes “sablon” pörkölt íze, ami dominálná a kávé ízét. Ezért érdemes inkább világos pörkölésű kávét választani a célra, mivel jobban megmarad a kávébab eredeti ízjegye.

Az őrlés

A kávébab minősége mellett az őrlés is meghatározó tényező. Fontos, hogy a kávébabot durvára őröljük, a boltba kapható őrölt kávé alkalmatlan a célra. Miért? A durva kávébabból egyenletesebben oldódik ki az aroma és egyéb anyagok, így lágyabb lesz az íze cold brewnak és selymes a textúrája. Valamint elkerüljük azt is, hogy túl ázzon a kávé és keserű legyen. Nem utolsó sorban az cold brew elkészítését is megkönnyíti, mivel a durvább szemcséket könnyebb átszűrni.

Milyen az a durva szemcse? Körülbelül a durva tengeri sót, vagy a nagy szemcséjű homokot kell elképzelni hozzá, Ez kb 1-1,5 mm átmérőjű szemcséket jelent, ha ez segítség valakinek.. A filter kávénál is durvább szemcsékkel érdemes dolgozni. Ehhez szükség lesz valamilyen kávédarálóra, mivel kereskedelmi forgalomban ilyennel nem igen fogsz találkozni.

Milyen vízből készüljön a cold brew?

A hidegen készített kávé másik összetevője a víz, aminek a minősége a tévhitekkel ellentétben szinte ugyanolyan fontos, mint a kávébabbé. Miután legalább fél napig ázik az örölt kávé a vízben, ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen vízből készül. Kerüljük a kemény – ásványi anyagokban gazdag – vizet, mivel ezeknek erőteljes ízűk van. Igen, így ásványvízből sem érdemes cold brewt készíteni. 

Ha tehetjük, használjunk kifejezetten kávéfőzés céljára készített szűrt vizet. Persze ez nem terem minden bokorban, szóval a sima szűrt víz tökéletesen megfelel a célra, illetve a csapvíz is az ország legtöbb pontján. A klóros csapvízen egyszerűen segíthetünk: engedjük ki a cold brewhoz szánt vizet, majd tegyük félre, hogy elpárologjon belőle a klór jelentős része. Az ásványvizet kerüljük, de ha nagyon muszáj, akkor használjunk alacsony ásványi anyagtartalmút.

A kávébab és a víz aránya

Miután a cold brew két összetevőből áll tulajdonképpen, ezért ezeknek az aránya határozza meg, hogy milyen is lesz a hidegen készített kávé. Hogy milyen arányba legyen a kávé és a víz, azt az határozza meg, hogy milyen erősre szeretnénk elkészíteni a cold brew-t. 

Az alsó határ 1:4-nél van körülbelül, azaz például 50 gramm kávéhoz nem érdemes 2 deciiternél kevesebb vizet tenni, mivel túl erős, sűrű lesz. A felsőhatár 1:11-12 körül van, ennél hígabban nem érdemes cold brewt készíteni. Az aranyközépút 1:8-9 környékén van, ami nekem is tökéletesen bevált. Azaz 80 gramm kávéhoz 6,5-7 deciliter víz kerül. Ez körülbelül 6 adag cold brew lesz.

Cold brew recept

Elég a rizsából, lépjünk a tettek mezejére!

Eszközök

Nem kell megijedni, otthoni körülmények között is könnyen elkészíthető a cold brew. Nem kell hozzá nehezen beszerezhető speciális kávés eszköz.

  • Kávédaráló (durva kávéőrlemény nem sok helyen kapható)
  • Kávészűrő papír (vannak speciális filter kávés szűrőpapír is, de a DM-ben, vagy Rossmannban kapható kávéfőzőbe való egyszerű papír is megfelelő)
  • Nagyobb tölcsér (amibe a filter papír megy)
  • Két nagyobb befőttes üveg, vagy hasonló zárható üveg tároló (egyikbe áztatjuk, a másikba átszűrjük)
  • Szűrő

Teljesen hétköznapi dolgok.

Hozzávalók (kb. 6 adag)

  • 80 gramm kávé
  • 7 deciliter víz (szűrt)
  • Sok idő
  • Jég (opcionálisan szervírozáshoz)

Cold brew elkészítése

  1. Őröljük le durvára a kávébabot, majd tegyük egy nagyobb üvegbe.
  2. Öntsük rá a vizet és egyszer keverjük át.
  3. Zárjuk le és tegyük a hűtőbe legalább 12 órára, de legfeljebb 24-re.
  4. Ha letelt az idő, akkor először egy rendes szűrőn szűrjük át a beáztatott kávét. Így a kávé örleménytől már meg is szabadulunk (ami tökéletesen használható a komposztba, vagy közvetlenül a virágföldbe).
  5. Aztán jöhet a lassabb része, a szűrőpapír. Egyik üvegből öntsük át a másik üvegbe a cold brewt egy tölcsérbe helyezett szűrőpapíron keresztül.
  6. Folytassuk addig, míg nem lesz a szűrőpapírban már zacc. Ez legtöbbször két papírból megvan.
  7. 1-2 hétig tárolható a hűtőben zárt üvegben.

Egy adagnak körülbelül 120 ml cold brewt szervirozunk. Mehet hozzá jég is, de én nem vagyok a híve. Növényi tejjel is felhúzhatjuk, mint egy sima jeges kávét.

Szólj hozzá!