brokkolis krumplipüré csicseriborsó fasirttal
Egyszerű vegán receptek,  Vegán receptek

Brokkolis krumplipüré

A brokkolis krumplipüré egy kicsit zöldebb, egy kicsit egészségesebb és egy kicsit íz gazdagabb, mint a hagyományos. Pont annyira, hogy még azok számára is tökéletes, akik irtóznak az olyan szuper egészséges zöldségektől, mint a brokkoli. Ráadásul semmivel sem bonyolultabb elkészíteni a brokkolis krumplipürét, mint a simát. Najó, egy kicsit azért igen, mivel vagy ki kell fagyasztani a brokkolit, vagy puhára kell párolni. De megéri, ha egy kicsit el akarunk térni a hagyományostól. 

A halovány, kellemes zöld színben díszelgő krumplipüré tökéletes vendégváráshoz, ünnepekhez. Ráadásul könnyen elkészíthető vegán formában: a margarin alapból vegán – vigyázzunk, azért nem mindegyik -, és a rendes tejet növényi tejre kell cserélni, és már meg is van a vegán brokkolis burgonyapüré.

brokkolis krumplipüré
Ne maradj le az újdonságokról!
Sikersen feliratkoztál! Valami nem okés, frissitsd az oldalt!

Brokkolis krumplipüré recept

Hozzávalók

    • 6 közepes méretű burgonya (kb. 1 kilogramm héjával együtt)
    • 1/2 bögre – 120 ml – növényi tej (zabot, és a szóját ajánlom)
    • 25-30 gramm margarin
    • 1 fej brokkoli (400-500 gramm)
    • Só, bors ízlés szerint
    • Petrezselyem, metélőhagyma (díszítés gyanánt)
    • 2-3 gerezd fokhagyma és egy kis olaj (Opcionális, ha még egy kis plusz ízt szeretnénk)
    • Sörélesztő pehely (opcionális)

Elkészítés

    1. Hámozzuk meg a burgonyát, kockázzuk fel és tegyük fel főzni hideg, sós vízbe. Kb. 15-20 perc alatt fő puhára.
    2. Amíg fő a burgonya, addig jöhet a brokkoli. Szedjük szét rózsáira, mossuk meg alaposan, majd gőzbe pároljuk készre, de ne túl puhára, mert elveszti a színét és ízének egy részét is. Kb 7-10 percet vesz igénybe. Ha fagyasztott brokkolit használunk, akkor is érdemes gőz felett kiolvasztani.
    3. (opcionális lépés) Ha szeretnénk még jobban feldobni a krumplipürét, akkor egy serpenyőben olívaolajon pirítsunk meg 2-3 gerezd apróra vágott, reszelt, vagy zúzott fokhagymát. Csak pár percre dobjuk a forró olajra, máskülönben keserű íze lesz a fokhagymának. Tegyük félre)
    4. Ha elkészült a zöldségek akkor tegyük őket egy nagy edénybe. Krumpli nyomoval pürésítsük össze az egészet. Majd tegyük hozzá a kockára vágott margarint, a növényi tejet, 2-3 evőkanál sörélesztő pelyhet, és folytassuk tovább a műveletet.
    5. Ha homogén a massza, akkor jöhet a só és a bors ízlés szerint.
    6. Habverővel, kézi mixerrel dolgozzuk el a brokkolis burgonyapürét, hogy igazán krémes és lágy legyen.
    7. Egy kis snidlingel, vagy petrezselyemmel igazán jól fog mutatni a kellemesen zöld burgonyapüré.
vegán brokkolis burgonyapüré
Nem olyan fényesen sikerült csicseriborsó fasirttal.

Megjegyzések a brokkolis burgonyapüréhez

  • A burgonya megválasztása is sokan számít. Ha van jelőlés a krumplihoz, akkor válasszuk a “C”-t, ha az nincs, akkor “B”-t. Ha nincs jelőlés, akkor a piros héjú burgonyából lesz a legjobb a brokkolis krumplipüré.
  • Ne felejtsük el megsózni a vizet, amibe a krumplit főzzük. Az utólagos sózás már nem fog ugyanolyan ízt adni neki.
  • A natúr íze, és sűrű textúrája miatt a zab, illetve a szója ital a legjobb jelölt a vegán krumplipüréhez.
  • Vigyázat, nem minden margarin tejmentes!
  • Igyekezzünk minél melegebben összeállítani a krumplipürét, hogy ne legyen ragacsos az eredmény. A növényi tejet fel is melegíthetjük, mielőtt a masszához adjuk.
  • Sörélesztőpehellyel igazán klassz, sajtos ízvilággal dobhatjuk fel a brokkolis krumplipürét.
  • Ne főzzük túl a krumplit! Lehet jó ötletnek tűnik, hogy minél puhábbra főzzük a burgonyát, azonban ha túl főzzük, akkor nem lesz olyan krémes a végeredmény.

Ne maradj le az újdonságokról!

Az oldal hobbi céljából készült, a hírlevelek nem tartalmaznak semmilyen hirdetést, nem szolgálnak sem marketing, sem értékesítési célt. Kizárolag az oldal tartalmát.

Sikeres a müvelet! Valami nem okés, frissitsd az oldalt kérlek!

Szólj hozzá!