Brokkolis krumplipüré
Tartalomjegyzék
ToggleA brokkolis krumplipüré egy kicsit zöldebb, egy kicsit egészségesebb és egy kicsit íz gazdagabb, mint a hagyományos. Pont annyira, hogy még azok számára is tökéletes, akik irtóznak az olyan szuper egészséges zöldségektől, mint a brokkoli. Ráadásul semmivel sem bonyolultabb elkészíteni a brokkolis krumplipürét, mint a simát. Najó, egy kicsit azért igen, mivel vagy ki kell fagyasztani a brokkolit, vagy puhára kell párolni. De megéri, ha egy kicsit el akarunk térni a hagyományostól.
A halovány, kellemes zöld színben díszelgő krumplipüré tökéletes vendégváráshoz, ünnepekhez. Ráadásul könnyen elkészíthető vegán formában: a margarin alapból vegán – vigyázzunk, azért nem mindegyik -, és a rendes tejet növényi tejre kell cserélni, és már meg is van a vegán brokkolis burgonyapüré.
Brokkolis krumplipüré recept
Hozzávalók
- 6 közepes méretű burgonya (kb. 1 kilogramm héjával együtt)
- 1/2 bögre – 120 ml – növényi tej (zabot, és a szóját ajánlom)
- 25-30 gramm margarin
- 1 fej brokkoli (400-500 gramm)
- Só, bors ízlés szerint
- Petrezselyem, metélőhagyma (díszítés gyanánt)
- 2-3 gerezd fokhagyma és egy kis olaj (Opcionális, ha még egy kis plusz ízt szeretnénk)
- Sörélesztő pehely (opcionális)
Elkészítés
- Hámozzuk meg a burgonyát, kockázzuk fel és tegyük fel főzni hideg, sós vízbe. Kb. 15-20 perc alatt fő puhára.
- Amíg fő a burgonya, addig jöhet a brokkoli. Szedjük szét rózsáira, mossuk meg alaposan, majd gőzbe pároljuk készre, de ne túl puhára, mert elveszti a színét és ízének egy részét is. Kb 7-10 percet vesz igénybe. Ha fagyasztott brokkolit használunk, akkor is érdemes gőz felett kiolvasztani.
- (opcionális lépés) Ha szeretnénk még jobban feldobni a krumplipürét, akkor egy serpenyőben olívaolajon pirítsunk meg 2-3 gerezd apróra vágott, reszelt, vagy zúzott fokhagymát. Csak pár percre dobjuk a forró olajra, máskülönben keserű íze lesz a fokhagymának. Tegyük félre)
- Ha elkészült a zöldségek akkor tegyük őket egy nagy edénybe. Krumpli nyomoval pürésítsük össze az egészet. Majd tegyük hozzá a kockára vágott margarint, a növényi tejet, 2-3 evőkanál sörélesztő pelyhet, és folytassuk tovább a műveletet.
- Ha homogén a massza, akkor jöhet a só és a bors ízlés szerint.
- Habverővel, kézi mixerrel dolgozzuk el a brokkolis burgonyapürét, hogy igazán krémes és lágy legyen.
- Egy kis snidlingel, vagy petrezselyemmel igazán jól fog mutatni a kellemesen zöld burgonyapüré.
Megjegyzések a brokkolis burgonyapüréhez
- A burgonya megválasztása is sokan számít. Ha van jelőlés a krumplihoz, akkor válasszuk a “C”-t, ha az nincs, akkor “B”-t. Ha nincs jelőlés, akkor a piros héjú burgonyából lesz a legjobb a brokkolis krumplipüré.
- Ne felejtsük el megsózni a vizet, amibe a krumplit főzzük. Az utólagos sózás már nem fog ugyanolyan ízt adni neki.
- A natúr íze, és sűrű textúrája miatt a zab, illetve a szója ital a legjobb jelölt a vegán krumplipüréhez.
- Vigyázat, nem minden margarin tejmentes!
- Igyekezzünk minél melegebben összeállítani a krumplipürét, hogy ne legyen ragacsos az eredmény. A növényi tejet fel is melegíthetjük, mielőtt a masszához adjuk.
- Sörélesztőpehellyel igazán klassz, sajtos ízvilággal dobhatjuk fel a brokkolis krumplipürét.
- Ne főzzük túl a krumplit! Lehet jó ötletnek tűnik, hogy minél puhábbra főzzük a burgonyát, azonban ha túl főzzük, akkor nem lesz olyan krémes a végeredmény.